Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Luca-napi népszokások

Luca-napi népszokások a Vörösmarty téri Adventi és Karácsonyi Vásáron …

A Vörösmarty téri Adventi és Karácsonyi Vásáron december 13-án, bemutatták a Luca-napi népszokásokat, amelynek aktív nézői a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola első osztályos tanulói voltak. Öröm volt nézni a gyerekek érdeklődését, csillogó szemüket és hallani nevetésüket, amikor a mesemondó Dezső Ildikó bekapcsolta őket a történetbe.

1LucajoSzabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke elmondta, hogy még többször szeretnék felidézni ezeket a hagyományokat, és megismertetni a gazdag kézműves tevékenységükkel nem csak a gyerekeket. Mint mondta, őrzik nemzeti értékeinket, ápolják örökségeinket és megpróbálják őket picit jobban beépíteni, visszaépíteni a mindennapokba. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a következő generációknak is megtanítsák, hogyan sáfárkodjanak a népi kincsesbányával.

A Luca-napi kézműves bemutatón az ősi hagyományokat elevenítették fel. Ezeket a szokásokat világszerte jól ismerik, ezért a Budapestre látogató turisták sem lepődnek meg Luca székén és azon sem, ha búzát ültetnek ilyenkor.

2LucajoDezső Ildikó a közönség előtt készített boszorkányokat és számos egyéb meglepetést a Hüttében. A Luca székét Viha Lajos faragta, aki a szék történetét is elmesélte.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ – ügyvezetője Bán Teodóra – szervezi évek óta Európa legszebb vásárai között emlegetett eseményt, ahol idén is a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínálják szebbnél szebb kézműves tárgyaikat.

Az ünnepek előtt ajándékötleteket adnak az egyedi kézműves termékekkel, és olyan értékes és minőségi ajándék-lehetőségeket kínálnak a turistáknak és a hazai vendégeknek egyaránt, amelyek segítségével még jobban megismerhetik a magyar kulturális élet sokszínűségét, a magyar hagyományokat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.