Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Porgy és Bess

The Gershwins Porgy és Bess –  Történelmi pillanat az Erkel Színházban

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazz-dalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess legnépszerűbb részletei.

1ErkelGeorge Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.

Ennek az operának a modernizálása, a történet áthelyezése sosem volt egyszerű. Ez abból adódik, hogy Gerwshwinék ragaszkodtak ahhoz, hogy mindig all-black cast énekelje – ami nem probléma egy fokvárosi produkciónak, de az öreg európai kontinensen nem volt ezt könnyű megoldani.

A Porgy és Bess nagyszerű opera! Senkit nem lenne szabad faji alapon eltiltani attól, hogy színpadon előadhassa. Talán itt az idő, hogy a Gershwin-jogtulajdonosok véget vessenek ennek a helyzetnek.

1OkovacsAmi most a budapesti Erkel Színházban megvalósul, történelmi pillanat – mondta a Magyar Állami Operaház főigazgatója Ókovács Szilveszter, aki bemutatta a három felvonásos operát a sajtó munkatársainak.

The Gershwins Porgy és Bess történetét, az előadások hátterétZsoldos Dávid, művészettörténész mutatta be

Nem arról van ugyanis szó, hogy megtagadjuk a fekete művészektől a munkát, mint inkább lehetővé szeretnénk tenni ennek a csodálatos műnek az üzenete újabb közönségekhez is eljusson. Mivel a Magyar Állami Operaház magyar énekesekkel kívánja bemutatni az operát, előnyös lenne, ha a jogtulajdonosok a szereposztásra vonatkozó feltételektől eltekintenének, ahogyan azt már megtették más európai előadások esetében – mondta a főigazgató a sajtótájékoztatón.

1SafarA Porgy és Bess bemutatója kapcsán a rendező, Almási-Tóth András és a címszereplőket alakító Sáfár Orsolya  (fotón) és Bakonyi Marcell (fotón) is megosztották gondolataikat az előadásról – videófelvételen.

Szereposztás:  Porgy – Palerdi András/Bakonyi Marcell, Bess – Létay Kiss Gabriella/Sáfár Orsolya, Sporting Life – Balczó Péter, Jake – Haja Zsolt, Clara, Jake párja – Rőser Orsolya Hajnalka, Robbins – Ujvári Gergely, Serena – Bakonyi Anikó, Maria – Gál Erika, Mingo – Kiss Tivadar, Peter – Kristofori Ferenc, Frazier / Temetkezési vállalkozó – Geiger Lajos, Rákárus / Nelson –  Szerekován János.

1BakonyiRendező – Almási-Tóth András, Karmester – Dénes István, Díszlettervező – Sebastian Hannak, Jelmeztervező – Lisztopád Krisztina, Koreográfus – Barta Dóra, Magyar nyelvű feliratok – Kenesey Judit.

Írta – George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin,

Előadások: Porgy and Bess – 2018. január 27., 28., február 1., február 8. 18 óra Budapest, Magyarország, Erkel Színház.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.