Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Csillagszeműek

25 éves a Csillagszemű Táncegyüttes

1CsA Családok Évében ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Csillagszeműek nagy családja. Az alapítók: Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, a Nemzet Művésze és Timár Böske Magyar Örökség díjas táncművész, MMA-díjas művésztanár, január 22-én sajtótájékoztatót tartottak a Pesti Vígadó Makovecz termében.

A Csillagszemű Táncegyüttest Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész 1993-ban alapította. Az elmúlt évtizedekben családok ezrei tartották és tartják ma is fontosnak, hogy gyermekeik a Timár módszerrel fémjelzett komplex zenei és táncos nevelésben részesüljenek.

2CsoportA Timár-módszer lényege, hogy minél több gyermek, minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyománnyal, de nem csak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életükbe. Városi körülmények között is lehetővé teszi a néphagyományaink elsajátítását a gyerekeknek „anyanyelvi szinten”. Erre az eleven élményre – csodálatos nevelő ereje és közösségteremtő hatása miatt – a felnövekvő nemzedéknek rendkívül nagy szüksége van.

Oktatásuk jelenleg 20 helyszínen történik Budapesten, vidéken és külföldön, így a Csillagszeműek az elmúlt évtizedekben a magyar kulturális élet meghatározó szereplőjévé vált. A jelenleg több mint 1000 fős társulatban a 3 évestől a felnőtt profi táncosig minden korosztály megtalálható.

1CsfiuMagyarország legnagyobb létszámú magántársulata 25 éve állandó támogatás nélkül érte el hazai és nemzetközi sikereit és elismertségét. Tagjai az elmúlt negyed évszázadban bejárták az egész országot, szám szerint 46 városban, 4160 előadást tartottak. Alapítóinak, a Timár házaspárnak köszönhetően pedig hatalmas kultusza alakult ki a magyar néptáncnak Japánban, ahol az elmúlt évtizedek alatt több tízezer tanítványt verbuváltak. A világban Magyarország „táncos nagyköveteiként” tartják őket számon – Európa: 22 ország, 64 város, 160 előadás Japán, Kína, Új-Zéland, Brazília, India, Marokkó: 44 város, 110 előadás.

Több kitüntetéssel is büszkélkedhetnek: 1996 Planetáris Tudat-Díj, 1996 Magyar Örökség-Díj,  2004 Európa’S Tánc-Díj, 2006 Prima-Primissima-Díj.

1CscsoportTimár Sándor életéről dokumentumfilm is készült “A táncanyanyelv mestere” címmel.

A jubileumi évadban 10 előadással ünnepelnek a Csillagszeműek januártól – júniusig, 6 hónapon át. Az évadnyitó előadást a MOM Kulturális Központban január 29-én este 7 órakor tartják, a záró ünnepi Gálaest június 12-én, a budapesti Erkel Színházban lesz ezer szereplő részvételével.

Résztvevők, támogatók: Halmos Béla, Sütő Péter, Timár Sára, Timár, Mihály, Mádl Ferenc, Áder János, Herczegh Anita, Yehudi Menuhin, Kodály Zoltánné, Akihitó császár, Béres Klára, Béres József, EMMI  …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.