Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

MÚOSZ évadnyitó

Évadnyitó a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályban

A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály a MÚOSZ egyik legrégebbi, 1950-es évek óta működő és a legnépesebb szakosztálya. Célja a hazai turizmus eseményeinek, rendezvényeinek bemutatása, a szakma támogatása. A kollégák folyamatosan segítik a hazai gasztronómia hagyományainak ápolását, népszerűsítik a konyhaművészetünket, a szállodákat, a borászatokat …

2ZilahJanuár 31-én, az évnyitó eseményen köszöntőt mondott dr. Elek Lenke, elnök. Vendégei voltak az eseménynek: Zilai Zoltán a Borfesztiválok szervezője, a Vinagora igazgatója, az Év bortermelője Szőke Mátyás és Lajos Mary a Békebeli Cukrászda képviseletében.

Zilai Zoltán a mai magyar borászat helyzetéről egy gyors látleletet vázolt fel. Mint mondta, jó irányba haladunk, amelyhez nagyban hozzájárul az igényes vásárló, hiszen általuk emelkedik a minőség is.

A rendezvényen megismertük a gyöngyöstarjáni Szőke Mátyás szőlő és bortermelő életútját, hogyan lett vállalkozó, s egyben életfilozófiáját is, ami példamutató! Nem a gyors meggazdagodás, az igényesség vezette!

Szőke Mátyás pincészete a Mátrai Történelmi Borvidéket képviseli, amely az ország 22 borvidéke közül területileg a második legnagyobb. A pincészet tulajdonosa műszaki végzettségű, de már a hetvenes években elkezdett foglalkozni bortermeléssel. Bejárta, megismerte a világ legnagyobb bortermelő vidékeit, több évtizedes munkássága elismeréseként pedig 2017-ben megkapta az Év Borásza címet. Fia, Zoltán is már aktívan részt vesz a pincészet munkájában.

1EdessegA Békebeli Cukrászda képviselője Lajos Mary – aki arany kézmű díjas cukrász mester – elmondta, hogy magyar és a nemzetközi cukrászat ötvözésével készítik desszertjeiket. Beavatott minket hogyan készül a kakaóbabból a titokzatos, illatos, finom csokoládé. Azt is megtudtuk, hogy folyamatosan és kitartóan képzi magát. Nem csak honi mestereknél tökéletesíti tudását, hanem neves külföldi szakemberek – belga, osztrák, francia, olasz mesterek által is.

A szakmai becsület és a Békebeli cukrászat vendégei nevében, a kollégáitól is elvárja ugyanezt.

Jó érzés fogott el, amíg hallgattam a két bemutatkozó előadást – nem halt ki a tisztesség, becsület, szakmaszeretet … 1Julcsijo

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.