Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Idegenvezetők Világnapja

Idegenvezetők Világnapja 2018. február 22-25. 1logo

Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

1IdegenvezetokjoA világnap eseményeit, rendezvényeit sajtótájékoztatón mutatták be, melynek résztvevői: Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és Dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa.

A főváros és több vidéki város idegenvezetői évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget február utolsó vasárnapján. 2018-ban buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált, összesen 45 db busz indul. Köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama és MB traveles buszok. Indul 2 db kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is, melyre Caesar Éva a MISZ elnöke és a MEOSZ szervezte az utasokat. 1Hopp

A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít.

1HajoA tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít. A programokat Medzay Anikó a BKIK ITK vezetője szerkesztette és koordinálja.

Az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) immár harmadik éve vesz részt társszervezőként.

A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma” – mondta a sajtótájékoztatón Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

Budapest nyolcadik a TOP 10 legjobb európai desztináció között! A turistatájékoztatás, melyet az idegenvezetők mellett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) üzemeltetésében a Budapestinfo Point irodákban és pontokon dolgozó turisztikai informátor munkatársaink is végeznek, tájékozottak és nyelveket magas szinten beszélnek – kiemelten fontos feladat. A felkészültségük mellett a kedvességük is lényeges, mivel ők azok, akiknek a tanácsain keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából – emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón.  Felhívta a figyelmet arra, hogy: Legutóbbi – a Europen Best Destination felkérésére indított – Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között.

A rendezvény fővédnöke Tarlós István főpolgármester. Részletes programok: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.