Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

25 éves a BDZ

25 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar  1-25

A zenekar születésnapjához kapcsolódóan sajtótájékoztatót tartott Hollerung Gábor a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető- zeneigazgatója, Liszt-díjas, Érdemes művész és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületének, a zenekar fenntartójának polgármestere február 27-én. Stílszerűen az eseményhez, HangVillás-reggelire hívták a sajtó képviselőit a Müpa Bohém Éttermébe, ahol a születésnapi kamaramuzsikát a BDZ Quartet szolgáltatta.  Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves – BDZ Quartet  https://youtu.be/qASQCZtOLOI

1HangvillajoKarsay Ferenc a zenekar fenntartójának polgármestere a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy annak idején bizalmat szavaztak meg az együttesnek, amely kezdetben mintegy másfél tucat főiskolásból és fiatal muzsikusból állt. Lépésről-lépésre látta a zenekar fejlődését, amely a magyar zenei életben az egyik legjelentősebb utánpótlás nevelő műhely lett.

Mára elmondható, hogy az ország egyik vezető zenekarává vált. Majd hozzátette, bármelyik kerület megengedhetne magának annyit, amennyivel mi támogatjuk a zenekart! Persze, bármennyit adhat egy zenekarnak az önkormányzat mert a siker nem abban, hanem a színvonalban rejlik. A Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezetésével nagyon sokszor ugrotta át a saját árnyékát és valósított meg elérhetetlennek tűnő célokat. A 25. születésnap a megérdemelt kemény munka eredménye. Az Isten éltesse sokáig a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart!

1HolHollerung Gábor a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető – zeneigazgatója elmondta, ma már 97 munkavállalót foglalkoztat, ebből 88 muzsikus. Idén a ünneplik a zenekar hivatásossá válásának negyedszázados évfordulóját. Immár 25 éve lendületben vannak!

Megtudtuk, hogy 2018 -tól a zenekar első vendég karmestere a nemzetközi hírű, osztrák-olasz zeneszerző-karmester Guido Mancusi, a rezidens zeneszerzője pedig, korunk egyik legtehetségesebb magyar komponistája Gyöngyösi Levente, akihez a zenekart sok közös munka és ősbemutató köti. Egy “Leendő világsztár” Chang YuAnra is a BDZ élén. A fiatal karmester március 3-án, 19.30-kor a Zeneakadémián mutatkozik be.

A Budafoki Dohnányi Zenekar két hangversennyel is ünnepli negyedszázados évfordulóját. Április 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben A DOHNÁNYI 25 műsor programja a Jean-Philippe Rameau operáinak szimfonikus részleteiből összeállított „képzeletbeli szimfónia”, valamint Beethoven II. szimfóniája hallható majd a zenekar interpretációjában. A koncert második részében ősbemutatót hallhat a közönség: Vajda János erre az alkalomra, a zenekar számára komponált darabja csendül majd fel, melynek címe zenei kapcsolatot sejtet a szerző nagy sikerű, Karnyóné című operájával. A hangverseny zárásaként pedig az együttes névadója, Dohnányi Ernő virtuóz darabját szólaltatja meg. Vezényel: Hollerung Gábor.

Május 9-én a fenntartó kerületében a budafoki Klauzál Házban, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztívál nyitóhangversenyén.

A Budafoki Dohnányi Zenekar életéből ezen a sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk … A Zempléni Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Budán … résztvevője. Kezdeményezője a Havasi produkciónak, a Cinemusicnak, a Filharmonikusok koncerteknek. A zenekar készítette el a FINA Vizes Világbajnokság záró rendezvényének hangfelvételét. A tavalyi év kiemelkedő eseménye volt Gyöngyösi Levente Mester és Margaritájának ősbemutatója a Miskolci Operafesztiválon.

1ZenekarA zenekarban számos kamaraegyüttes működik: Budapest Saxophon Quartet, Corpus Harsona Quartet, BDZ Quartet, Color Kvartett, Trüffel Kvartet, á la cARTe Kamaraegyüttes, Swing á la Django és saját Big Banddal is rendelkeznek.

A zenekar olyan hazai és külföldi muzsikusokkal játszott együtt, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rivka Golani, Yoav Talmi, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vaszilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jeno, Bogányi Gergely, Geiger György, Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és még sokan mások.

Az oratorikus és szimfonikus repertoár mellett minden évadban bemutatnak egy-egy szcenikus produkciót (Mascagni: Parasztbecsület, Bizet: Carmen, Verdi: Don Carlos, Orff: Carmina burana, Kodály: Székely fonó, Honegger: Johanna a máglyán, Berlioz: Faust elkárhozása, Offenbach: Orfeusz az Alvilágban, Rossini: A sevillai borbély, Bach: János passió).

A nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Európa valamennyi országában felléptek, pl. koncertet adtak a “Sonoptikum” fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, valamint az ORF nagy-szabású TV-Show-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a Német Egyesítés Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Belioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. 2015-ben a new yorki Carnegie Hallban mutatkoztak be.

Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. 2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban, 2017-ben José Carrerast kísérték budapesti turnéján. 2009-ben pedig elindították filmzene produkciójukat, melyben a zene mellé a filmekből vágott videoklipek társulnak, aláhúzva ezzel zene és kép kapcsolatát. A színvonalukat bizonyítja, hogy 2011-ben az Olasz állam fennállásának 150. évfordulójá, Balatonfüred pedig a 800 éves évfordulóját a Budafoki Dohnányi Zenekarral ünnepelte.

Az egyik fő célkitűzése az együttesnek a zenekari műhelymunka megismertetése és tovább adása a fiatalabb generációk számára, ezért rendszeresen meghirdeti a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, ahol fiatal muzsikusoknak az egyéni foglalkozások mellett lehetőséget nyújt arra, hogy a zenekarban muzsikáljanak és a zenekari munkával megismerkedjenek.

Közönségnevelő sorozatai is nagyon népszerűek: az Énekel az ország énekesek százainak kínál lehetőséget, hogy egy zenei tábort követően a zenekarral együtt felléphessenek a Müpában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.