Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

38. Budapesti Tavaszi Fesztivál

38. Budapesti Tavaszi Fesztivál

1KaeljoA kulturális tavasz március 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik. Ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartottak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyen részt vettek – Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója, Bán Teodóra  a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ ügyvezetője, Anneke Boeke a fuvola mestere, Harcsa Veronika jazzénekesnő, Walter Kobéra karmester.

Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója kiemelte, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, illetve a térségben a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. Majd hozzá tette, a fesztivál növeli Budapest turisztikai vonzerejét amely a Müpa, a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg.  Három héten át közel 40 helyszínen, több mint 150 programmal várja a közönséget Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Lesznek világsztárok, legendás alkotók, fiatal tehetségek és rendhagyó ünnepi produkciók.

1BanTeodBán Teodóra  a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, fontos szempont volt, hogy az eddigieknél is szélesebbre tárják a fesztivál kapuit, így a budapesti jelentősebb kőszínházak mellett, a független alternatív teátrumokban, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen lesz a fesztivál. Bekapcsolódik az Uránia Nemzeti Filmszínház mint új helyszín, de lesz hajón is produkció és koncerthelyszínné változik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja.

Páratlan műfaji gazdagságra, különleges bemutatókra számíthatunk. A programokból kiemelve a teljesség igénye nélkül …

1SzentErzsebetA Budapesti Tavaszi Fesztivál nagypénteken kezdődik. Liszt monumentális oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája nyitja meg az eseménysorozatot. A címszerepben a Kolozsvári Operából induló, az elmúlt évben a New York-i Metropolitan színpadán is szereplő kiváló Kele Brigitta látható, olyan partnerekkel, mint napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekese, Albert Pesendorfer. Húsvét vasárnapján, április első napján Telemann kései korszakának egyik ékköve, a Jézus feltámadása és mennybemenetele című mű csendül fel Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, de húsvéti tematikával és izgalmas, interaktív ünnepi programokkal készül március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is.

Idén a régi zene szerelmesei egy vadonatúj fesztivál születését is figyelemmel kísérhetik: a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen életre hívott Zsabó Fesztivál, melynek keretében olyan kiváló együttesek és szólisták lépnek színpadra, mint a La Cetra d’Orfeo, a barokk furulya (blockflöte) és fuvola mestere Anneke Boeke, az ifjú holland tehetség Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely. A régi zene műfajának egyik legjelentősebb karmestere, Emmanuelle Haïm is hazánkba látogat saját, világhírű együttese, a Le Concert d’Astrée élén.

A fesztiválon kiemelt szerepet kap egy hangszer is: a zongora nemzetközi és hazai kiválóságainak sorában itt lesz Martha Argerich és a Kremerata Baltica, a 2018-ban Grammy-díjjal elismert Danyiil Trifonov, az izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra. Daishin Kashimoto és Andreas Ottensamer kíséretében érkezik az extravagáns zongoravirtuóz, Yuja Wang, a Londonban élő zongoristalegenda, Frankl Péter pedig Várdai Istvánnal lép színpadra, és lenyűgöző Liszt-programmal készül a Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor is.

A fesztivál a 100 éve született Leonard Bernsteint A Quiet Place című művével ünnepli: a Neue Oper Wiennel közös produkció Walter Kobéra karmester vezényletével alig néhány nappal a bécsi bemutató után érkezik Budapestre. Szinte azonnal a bayreuthi premiert követően láthatja a fesztiválközönség Kovalik Balázs rendezésében Hasse Artaserse című operáját is.

A jeles évfordulók és ünnepnapok több különböző műfajban is kivételes produkciókat hívnak életre: áprilisában Ákos, a Kossuth-díjas énekes-dalszerző, betölti 50. életévét, és ezzel egy időben rendhagyó koncerttel ünnepli pályafutása kezdetének 30. évfordulóját április 7-8-án a Müpában.

A költészet napjának előestéjén április 10-én Látnokok, költők, csavargók címmel Hobo készül különleges estre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

1Harcsa-VeronikaA Budapesti Tavaszi Fesztivál a jazz, az elektronikus és a könnyűzene műfajában is a legizgalmasabb előadókat és együttműködéseket vonultatja fel: a fesztivál egyik legjobban várt jazz eseménye Kurt Elling koncertje, ahogy az elismert jazz énekesnő, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új kvartettjének fellépését is hatalmas érdeklődés kíséri. A Balázs Elemér Group legújabb, Sounds of Diversity című lemezét mutatja be, Lukács Miklós cimbalomművész olyan kiváló zenésztársakkal lép színpadra, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály és Balogh Kálmán, a provokatív stílusáról híres ikonikus amerikai jazzformáció, a The Bad Plus trió pedig a Budapest Jazz Clubban mutatja be új lemezét.

Az elektronikus és könnyűzenei programot az Akvárium Klub két izgalmas duóformációval, a Tale of Us zeneszerző-producer párosával, valamint Henrik Schwarz és Bugge Wesseltoft kettősével teszi felejthetetlenné, míg a Jazzanova Paul Randolph közreműködésével bűvöli majd el a hallgatóságot. DJ Bootsie a Talamba ütőegyüttessel készül rendhagyó „tempóviadalra” a Várkert Bazárban, és először lép az A38 színpadára a kanadai Braids, valamint érkezik a francia „downtempo-mágus” Chapelier Fou is.

A fesztivál a táncművészet szerelmeseinek is igazi csemegéket tartogat. Legújabb koreográfiáját hozza el a fesztiválra Wayne McGregor, napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, a néptánc rajongói pedig két fontos premiernek is örülhetnek. A Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című bemutatója április 12-én, Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus-rendező új alkotása, a Feketetó́ pedig április 18-án látható a Fesztivál Színház színpadán.

1BTFlogoA 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb játszóhelyei gondolkodnak együtt. Ismét közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében, és számos fővárosi múzeum és galéria ekkorra időzítette legújabb kiállítását. Idén is sokszínű program várja a legfiatalabbakat és szüleiket, a Családok Éve 2018 kezdeményezéshez a fesztivál többek között a Cinemira – Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál és a PONT Fesztivál programjaival kapcsolódik. Az Akvárium Tavasz Teraszon, valamint Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak majd a járókelők a #felafejjelbudapest városi sétáitól kezdve a Magyar Költészet Napján debütáló zsebkönyv-automatáig. Rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a Fesztiválzáró Promenád.

A fesztivál programjaira jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.