Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

MNB Piaci Hitelprogram

MNB Piaci Hitelprogram teljesülése

1EloadokjoA Magyar Nemzeti Bankban március 5-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a Piaci Hitelprogram teljesülése című elemzést. A tájékoztatón részt vett Banai Ádám igazgató, Nagy Tamás főosztályvezető, Pulai György főosztályvezető.

Nagy Tamás előadásából megtudtuk, hogy az MNB piaci hitelprogramjában részt vevő bankok 2017-re vállalták, hogy 230 milliárd forinttal növelik kkv-hitelezésüket. A vállalását minden bank teljesítette, melynek eredményeként a bankszektorban az egy évvel korábbit meghaladó, 250 százalékos teljesítés alakult ki. A bankok vállalásaikat 2018-ra is teljes egészében fenntartották, ami a kkv-hitelezés további még kedvezőbb alakulását vetíti előre.

1NagyTamasAzért, hogy a bankok hitelezési vállalásaikat emelni tudják, az MNB monetáris tanácsa (MT) 2017 májusában a php második szakaszának elindításáról határozott. A júliusi HIRS-tenderen az MNB további 228 milliárd forint összegben kötött ügyleteket a hitelintézetekkel, így a bankok 2017-es kkv-hitelezési vállalása 170 milliárdról 227 milliárd forintra emelkedett. Ezzel bankrendszeri szinten átlagosan 34 százalékkal nőtt a bankok hitelezési vállalása, miközben a részt vevő 9 bank közül 3 legalább duplájára emelte vállalását.

Tavaly – részben a bankok vállalásai miatt – a vállalati hitelállomány növekedésének dinamikája elérte a 10 százalékot, az önálló vállalkozókat is figyelembe véve a kkv-szektor hitelállománya pedig 12 százalékkal bővült. Vállalását önkéntes alapon egyetlen hitelintézet sem kívánta csökkenteni a 2018-ra, így a kkv-hitelállomány mintegy 6 százalékának megfelelő összegű vállalás nyomán a kkv-hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek ítélt 5-10 százalék közötti sávban stabilizálódhat.

1MNBJulcsijoA hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka már Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt vesz fel. Egy átlagos lakáskölcsönnél akár félmillió forintot is megtakaríthatnak, és a hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók. 2017. szeptembere óta már közel 40 milliárd forintnyi ilyen hitelt folyósítottak a bankok, takarékszövetkezetek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.