Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Kincseskamrák

Kincseskamrák: A csodák világa

1BorgjoAz olasz filmrendező Francesco Invernizzi művészeti ismeretterjsztő filmjének a Kincseskamrák – A csodák világa (Wunderkammer – World of Wonders) című premier előtti diszelőadását a Budapesti Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.) mutatták be március 2-án. A vetítés előtt bevezetőt mondott Dr. Gian Luca Borghese (fotón) az Olasz Nagykövetség Kulturális Attaséja és Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A feliratos olasz ismeretterjesztő film 90 perces. A nagyközönség március 8-tól láthatja a filmet a hazai művészmozikban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Ez a filma Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammer-ek történetét mutatja be a középkortól napjainkig.

4KincsesA Wunderkammer ( kincseskamra ) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők köreiben alakult ki a 16. században, tulajdonképpen nem más, mind az egész világ egyetlen szobában, amely összeköti a múltat és a jelent. A szenvedélyes és jómódú gyűjtők hosszú évek, évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat.
A Kincseskamra ismeretterjesztő film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, amelynek különleges tárgyai a legkülönbözőbb korokból és földrészekről származnak.

1kincsesMegismerhetjük a múltbéli gyűjteményeket a kis méretű reneszánsz-kori kamrácskáktól kezdve melyek a 19. század során a mai kor legnagyobb múzeumainak alapjául szolgáltak a jelenkori kincseskamrákig, amelyeknek manapság szalonok, villák vagy kastélyok adnak otthont. A hat részből álló narratíva minden epizódjában a téma szakértői egyetemi professzorok, múzeumi kurátorok, művészettörténészek és galériatulajdonosok kalauzolják végig a nézőt, és maguk a modern gyűjtők is elmesélik saját történeteiket, utazásaikat és természetesen bemutatják büszkeségüket: a kincsestárjukat is, amelyek az érzelmek széles skáláját képesek kiváltani a kíváncsiságtól kezdve a vágyon, félelmen és misztikumon át egészen a döbbenetig. Az izgalmas dokumentumfilmben számos eddig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjtemény feltárul.

A filmben megszólaló szakértők:

Alexis Kugel Gyűjtő és műkereskedő Luca Cableri Gyűjtő, galéria tulajdonos
Jean Hubert Martin A Pomidou Központ tiszteletbeli elnöke
David Ghezelbash Galéria tulajdonos és a Műkereskedők Nemzetközi Szövetségének elnöke
Loic Malle Gyűjtő és galéria tulajdonos
Roberto Balzani A Bolognai Egyetem Múzeum Hálózatának igazgatója
Annalisa Zanni A milánói Poldi Pezzoli Múzeum igazgatója
Lavinia Galli Az eddigi leglátogatottabb olasz Wunderkammer kiállítás kurátora
Jeacques Garcia Gyűjtő és belsőépítész, designer
Viktor Wynd Gyűjtő, galéria tulajdonos, a londoni Wiktor Wynd Múzeum igazgatója (Wiktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art and Natural History)
Andrea Lissoni Senior kurátor, Tate Modern Galéria
Anna Maria Maggiore igazgató, MUDEC (Museo Delle Culture Milan)
Pierre Payroll Gyűjtő, művész, belsőépítész, designer

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.