Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

15. Szokolov koncert

MVM Koncertek – 15. jubileumi “A Zongora-sorozat”, 15. Szokolov koncert

3SokolovA 15. jubileumi évét ünneplő “A Zongora”-sorozat kiemelt hangversenye március 28-án Grigorij Szokolov 15. alkalommal megrendezésre kerülő koncertje a Müpában. A világszerte ünnepelt művész először 2003-ban lépett fel Magyarországon, és már az első alkalommal is elbűvölte a közönséget. Azóta évről-évre Budapest vendége, fellépései a hazai és nemzetközi zenei élet ünnepnapjai közé tartoznak. Idei hangversenyén Haydn és Schubert művei hangzanak e

2018. március 28. (szerda), 19.30 óra – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Grigory Sokolov zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora” Haydn: g-moll szonáta, no. 32 Hob. XVI:44, h-moll szonáta, no. 47 Hob. XVI:32, cisz-moll szonáta, no. 49 Hob. XVI:36  ***  Schubert: 4  impromptu, D 935 (op. posth. 142)

Grigorij Szokolov rendkívüli tehetségével már ötéves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. Tizenhat évesen az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt, mely hatalmas lökéssel indította útjára karrierjét. Interpretációjának sajátossága, hogy kevés pedált használ, billentéstechnikája elsőrendű, a zongorából a hangok mérhetetlenül sok variációját csalja ki. Játéka költői és egészen egyéni megoldásokban is bővelkedik, előadásában a legismertebb darabok is meghökkentően újnak hatnak. A fotón Grigorij Szokolov Jakobi László, koncertszervezővel. 1SokolovJakobi

Rendszeresen koncertezik a világ legnagyobb koncerttermeiben (bécsi Musikverein, berlini Filharmónia, amszterdami Concertgebouw, New York-i Carnegie Hall, valamint London, Salzburg, Tokió, Párizs és Róma), a legismertebb zenekarokkal és a világ vezető karmestereinek nagy részével. Széles repertoárja Bachtól Schönbergig terjed, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikusokat megragadja, bárhol is játszik.

“A Zongora-sorozat” következő hangversenyére a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor, április 4-én, azt est főszereplője Vadym Kholodenko.

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.  Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin