Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Sörverseny és Sörmustra

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) bejelentette, idén a XII. Nemzetközi Sörversenyét rendezi meg április 11-14 között Miskolcon a Diósgyőri várban, melynek fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter.

1Asztalanal
A sajtótájékoztatón részt vett Gyenge Zsolt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) elnöke, Laszlovszky Gábor a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripai Főosztály vezetője, Késmárki Katalin a Kapucinus Sörfőzde tulajdonosa, Vaskó György a Kisüzemi Sörfődék Egyesületének tiszteletbeli elnöke és Bukovinszky Béla a Szent András Sörfőzde tulajdonosa.

1Sorok (4)Megtudtuk, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) 1996 óta minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az elmúlt két évtized során egyre több sörfőzde, egyre több kategóriában, és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már 7 országból 86 főzde küldte el, több mint 300 sörét a megmérettetésre.

Idén két fontos változás is lesz, egyrészt változik a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyõri vár (3534 Miskolc, Vár utca 24.) lovagtermében lesz a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap, április 11–12 áll majd a rendelkezésére a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vett részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.

Sörverseny és Sörmustra a Diósgyőri várban – Késmárki Katalin és Bukovinszky Béla …

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza.Ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lehet. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

A következõ napon 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdõdik, amelyen az elõadók a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett visszatekintést adnak a sörfõzés kialakulásáról, a gyakorló sörfõzõket érdeklõ sörmarketingrõl …

A sörverseny ünnepélyes eredményhirdetésére 13-án délután kerül sor az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében. Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre.

Idén először a versenyhez kapcsolódóan Sörmustra is lesz. A vár előtti Vásártéren 13-án és 14-én délután, körülbelül 35 hazai kisüzemi sörfőzde fogja bemutatni két-két – a versenyen is indított – sörét. Újdonság, hogy a pénteki napon 16 és 18 óra között minden fözde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző fog a csapok mögött állni, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.

Eközben a várudvaron pénteken és szombaton Kovács András a Magyarországi Sörcikkgyűjtõk Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozással egybekötött tárlatvezetéseket tart.

Zenei program is lesz 13-án és 14-én, miskolci neves zenekarok szórakoztatják majd a közönséget.

Belépőjegy a helyszínen 4000 Ft vagy az elővételben 3000 Ft. A napijegyek ellenében egy fesztiválpoharat kapnak a látogatók, és korlátlan sörkóstolási lehetőséget.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.