Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Ludovika Campus

Ludovika Campus és az Orczy-kert átadása

1LudovikaÜnnepélyes keretek között átadták április 4-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthonát, a Ludovika Campust és Budapest egyik legnagyobb közparkját, a megújult Orczy-kertet, amelyen részt vett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté Józsefváros polgármestere, György István Budapest Kormánymegbízottja, Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa és Patyi András rektor.

Orbán Viktor ünnepi beszédében elmondta, ami megvalósult sokkal több, mint egyetem. A pesti életminőséget javító város-rehabilitáció, városfejlesztés zajlott le. Józsefváros szebb, tágasabb, tisztább, zöldebb, levegősebb, rendezettebb, biztonságosabb, jóval több sportolási és szabadidős lehetőséget kínáló hely lett. A lakosság ismét használatba veheti a 10 hektár látogatható területtel bővült, minden részében megújult Orczy-parkot. A fejlesztéssel nem csak az egyetemi polgárok járnak jól, hanem a budapesti lakosság is. 1Orban

György István Budapest Kormánymegbízottja arról beszélt, hogy Magyarország törvényes rendje és biztonsága, az ország és polgárainak védelme szempontjából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem: garancia. Itt képzik többek között, a rendőr- és honvédtiszteket, a katasztrófavédelmi szakembereket és a köztisztviselőket.  A kormány ezt a munkát abban segíti, hogy minden feltételt biztosít, így a legkorszerűbb, a legjobb, a haza védelmére és szolgálatára nevelő képzést kapják az Egyetemen. Egy olyan, XXI. századi egyetemi campus fölépítéséről hozott döntést, amely a világ bármely pontján megállná a helyét, és amely a jövő magyar rendőr- és honvédtisztjeit, katasztrófavédelmi és közigazgatási szakembereit felkészíti a legkeményebb kihívásokra is.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerint Budapest ma jobb város, és sokkal előrébb tart, mint 8 évvel ezelőtt. Majd felsorolta, hogy a kormány támogatásával milyen fejlesztések, építkezések történtek Budapesten az elmúlt 8 évben.  A főváros kiszabadult a szörnyű adósságcsapdából, miután a kormány átvállalta a főváros adósságait, köztük a BKV “hatalmas működési adósságát”. Új villamosok, autóbuszok, trolik, metrók járnak szerte a városban, évtizedek óta halogatott pályafelújítások történtek. Elindult a “Futár” utastájékoztató rendszer, befejezték a 4-es metrót, megkezdődött a 3-as metró felújítása. Utóbbi kapcsán felidézte, hogy elbúcsúztatták az utolsó, felújításra váró metrószerelvényt, és már csak felújított szerelvények közlekednek a 3-as metró vonalán. Elkészült a budai fonódó villamoshálózat, megnyitották a Bálnát. Megújult a Margitsziget, a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, a Parlament, a Várkert Bazár, és most az Orczy-kert és a Ludovika Campus.

Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa elmondta, hogy még 2012 májusában döntött a kormány a Magyar Királyi Honvéd Ludovika történelmi együttesének újjáépítéséről, a Ludovika Campus megvalósításáról, amely 2018 tavaszára föl is épült. Átadták az egyetemi hallgatóknak a Ludovika Akadémia felújított történeti épületét modern egyetemi könyvtárral és oktatási terekkel, az új oktatási, elméleti és gyakorlati képzési épületeket, a kollégiumokat, az egyetemi lőteret, sportcsarnokot, fedett uszodát és szabadtéri sportpályákat. A lovarda is teljesen megújul, díjlovagló és díjugrató pályával kiegészülve. Az uszodában egy 25 méteres, 8 sávos sportmedence, valamint nyitott lesz a lakosság számára is egy 15 méteres, változó mélységű bemelegítő- és oktatómedence.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Belső-Pest legnagyobb közparkját is minden szegletében felújították. Mostantól az Orczy-kertben bárki által szabadon használható játszóterek, kültéri edzőgépek, futókör, focipályák, streetballpályák, görkoris-görhokis dühöngő, padokkal, ivókutakkal és sétányokkal szabdalt pihenőterek várják a pestieket, és újra használható a Csinibabából is ismert csónakázótó is.

Patyi András rektortól megtudtuk, hogy a teljes városfejlesztésbe (a költségvetésbe visszafizetett áfa összege nélkül), harmincnégy milliárd forintot fektettek be. A beruházás öt év alatt összesen tízezer embernek adott munkát. A lakosság számára is teljesen nyitott Orczy-kert 100 000 négyzetméterrel bővült. Közel 70 000 négyzetméternyi új épület épült, ekkora térben négyszer férne el a római Szent Péter Bazilika. Annyi acélt használtak fel az építkezéshez, amennyiből 25 New York-i Szabadság-szobor vagy a budapesti Lánchíd lenne megépíthető. A beépített beton annyi volt, hogy abból hét pisai ferdetorony lenne felhúzható. Az egyetemi polgárok a Campus minden épületét használatba vették, a park szabadon látogatható, várja a lakosságot. A hideg és csapadékos március miatt a külső területrendezés kis része, valamint a kültéri lovaspályák kialakítása még néhány hét. A városfejlesztés a következő években is folytatódik, a lerobbant területrészek és ipari épületek helyén valósul majd meg a katasztrófavédelmi és honvédtisztképzés néhány létesítménye.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.