Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Met operaválogatás az Urániában

A Metropolitan Opera közvetítéssorozat 2018/19-es évadának előadásai

Meghirdette 2018/19-es Metropolitan Opera-közvetítéseinek programját az Uránia Nemzeti Filmszínház. Ősztől ismét tíz élő közvetítést kínál a rajongóknak a Metropolitan Opera Live in HD sorozata, amely a világ számos mozijába élőben, nagy felbontásban juttatja el az operákat.

A jegyelővétel április 16-án indul az Uránia Nemzeti Filmszínház jegypénztárában, míg az online jegyértékesítés másnaptól, keddtől kezdődik az Uránia honlapján, a jegy.hu rendszerében, az Interticket jegyirodáiban, valamint a Jegymester hálózatán. Ugyancsak április 16-tól indul a jegyárusítás a MET nyári válogatásának előadásaira. Ebben a sorozatban négy, korábban már vetített, népszerű Metropolitan-operaelőadás szerepel: Puccini Pillangókisasszonya, Verdi Trubadúrja, Csajkovszkij Anyeginje és Puccini Turandotja.

A 13. évadát kezdi meg október 6-án a New York-i Metropolitan Opera díjnyertes Live in HD sorozata. A tíz élő közvetítésből és az Urániában további tizenhét ismétlésből álló évadban szokás szerint a világ legjobb operaénekesei vonulnak fel a május idusáig tartó sorozatban. Az évadban négy új bemutató lesz: a Sámson és Delila, a Marnie, a Traviata és az Adriana Lecouvreur.

1MET18-19Verdi Aidája október 6-án lesz Anna Netrebko főszereplésével, aki tavaly nyáron, Salzburgban találkozott először a szereppel – alakítását egyöntetű szakmai és közönségsiker övezte. Partnerét, Radamest a közelmúltban Budapesten is fellépett Aleksandrs Antonenko formálja meg, Amenris szerepében pedig napjaink egyik vezető mezzoszopránja, Anita Rahvelisvili lép föl.

Saint-Saëns Sámson és Delila című operája október 20-án lesz először látható. Az előadást Darko Tresnjak rendezi, Sir Mark Elder vezényli. Három világsztárt láthatunk a főbb szerepekben. Elīna Garanča minden mezzoszerepek talán legnagyobbikában, Delilaként is bemutatkozhat. A másik címszereplő, Roberto Alagna évtizedek óta visszatérő vendége és kedvence a Metnek – emellett specialistája a francia repertoárnak, csakúgy, mint a Dágon főpapját megszemélyesítő Laurent Naouri.

Puccini A Nyugat lánya című operáját október 27-én közvetítik élőben. A Met-közvetítések sorozatában immár másodszor lesz látható Giancarlo Del Monaco 1991-es rendezése, melynek címszerepét, Minnie-t ezúttal a drámai szerepek specialistája, Eva-Maria Westbroek alakítja. Dick Johnsonként a hazánkban is közönségkedvenc Jonas Kaufmann áll színpadra, Rance seriffként pedig Željko Lučić próbálja akadályozni a szerelmesek egymásra találását.

1MarnieNico Muhly Marnie című, első alkalommal november 10-én vetített operájának amerikai bemutatóját Michael Mayer rendezi majd. A Winston Graham izgalmas, Hitchcock által is feldolgozott thrilleréből írt, először 2017-ben bemutatott modern dalmű színreviteléhez a Met olyan nagyszerű énekeseket állít csatasorba, mint a hazánkban nemrég Don Giovanniként hallott Christopher Maltman, vagy a szintén világsztárnak számító mezzoszoprán, Isabel Leonard, aki a címszerepet alakítja. A karmester a Metben most debütáló Robert Spano lesz.

Michael Mayer új rendezésében kerül színpadra Verdi Traviatája is, először december 15-én. A középpontban a koloratúrszoprán szólamok koronázatlan királynője, Diana Damrau látható, akinek félénk szerelmét a bel canto szerepekben világhírűvé vált, ám mostanában új stílusokat meghódító Juan Diego Flórez alakítja. A karmesteri pulpituson az idei évadban először a Metropolitan Opera új főzeneigazgatója, Yannick Nézet-Séguin áll.

1TRAVIATA

Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operáját tíz év szünet után Anna Netrebko kedvéért tűzik újra műsorra – új produkcióként, Sir David McVicar tradicionális, szemet gyönyörködtetően látványos rendezésében. Netrebko partnerei sem akárkik: szerelmét, Mauriziót (azaz Szász Móric herceget) a lengyel sztár, Piotr Beczała énekli, az intrikus Bouillon hercegnét, Adriana szerelmi ellenlábasát Anita Rahvelisvili formálja meg, a darab legizgalmasabb szerepétben, Michonnet-ként pedig napjaink legkelendőbb Falstaffja, Ambrogio Maestri lép színpadra. Az előadást Gianandrea Noseda dirigálja január 12-én

Bizet Carmenje már kétszer szerepelt a közvetítéssorozatban, ám népszerűsége, akárcsak a műé, így is töretlen. A mostani előadás is izgalmas rendezés, igazi világsztárokkal.  Roberto Alagna ideális Don José, Micaelaként partnere Aleksandra Kurzak, akivel az életben is egy párt alkotnak (s a közelmúltban Budapesten is felléptek együtt). A címszerepet a Metben nemrég épp e szerepben debütált, s máris nagy népszerűségre szert tett Clémentine Margaine formálja meg, Richard Eyre rendezésében, a mozivásznon először február 2-án.

Március 3-án élőben közvetítik Donizetti Az ezred lánya című operáját Laurent Pelly egyedülálló értelmezésében. Donizetti darabja szürreálissá fokozza az abszurdnak nevezhető humort. A két óra felhőtlen szórakozásról nemcsak a kiváló dirigens, Enrique Mazzola gondoskodik, de a nagyszerű szereposztás is. A Marie-t alakító Pretty Yende a leginkább nyaktörő bel canto szólamokban bizonyított már a Met színpadán, Javier Camarenára pedig az a feladat vár, hogy Luciano Pavarotti és Juan Diego Flórez után ő is az ujja köré csavarja a közönséget Tonio híres, kilenc magas C-t tartalmazó áriájának tolmácsolásával.

Wagner négy operája közül a legnépszerűbb, A walkür kerül színre és mozivászonra március 30-án. Philippe Jordan avatott kezű Wagner-karmester, már több produkciót is dirigált Bayreuthban; ráadásul a Párizsi Nemzeti Opera főzeneigazgatója, aki rövidesen a Bécsi Állami Operában tölti majd be ugyanezt a posztot. Csakúgy, mint a szereplőkre: Siegmundot és Sieglindét a nálunk is jól ismert Stuart Skelton és Eva-Maria Westbroek alakítják, Greer Grimsley Wotanja pedig a róla szóló pozitív híradások fényében kelt várakozást. Brünnhildét a szerep egyik legkiválóbb alakítója, Christine Goerke énekli.

1KarmelitakAz évad záró darabja – élőben május 11-én Poulenc A kármeliták című XX. századi mesterműve, amely most kerül először a Metből a mozivásznakra. Az előadás különlegességét a dirigens, a francia repertoárban különösen járatos Yannick Nézet-Séguin főzeneigazgató mellett a szereposztás adja: a főszerepet, Blanche de La Force-t Isabel Leonard, az utóbbi években egyre nagyobb sikereket arató fiatal mezzoszoprán alakítja. A Met korábbi vezető lírai szopránja, az újabban karakterszerepekben bemutatkozó finn Karita Mattila ezúttal Croissy perjelnőként lép színpadra.

Metropolitan nyári operaválogatás az Urániában

Június 24-én kerül mozivászonra Puccini Pillangókisasszonya, amelyben Kristine Opolais alakítja Cso-cso-szánt, a címszereplő gésát. Anthony Minghella lélegzetelállító rendezése 2006-os bemutatója óta hatalmas közönségsiker. A tengerészhadnagy szerepét, aki összetöri a lány szívét, a kitűnő tenor, Roberto Alagna énekli. Az előadást Karel Mark Chichon vezényli.

 Július 1-jén Verdi Trubadúrjában a kitűnő szoprán, Anna Netrebko tündököl: Leonorát alakítja, aki feláldozza életét a trubadúr szerelméért. A tragikus sorsú hősszerelmes szerepét Yonghoon Lee játssza, vetélytársát, Luna grófot pedig az azóta elhunyt Dmitrij Hvorosztovszkij. A rejtélyes cigányasszony, Azucena szerepét Dolora Zajick énekli. Az előadást Marco Armiliato vezényli.

 Július 15-én Csajkovszkij Anyeginjében Renée Fleming Tatjánája szeret bele a költőbe, Anyeginbe, akit a néhai Dmitrij Hvorosztovszkij alakít elsöprően. Varázslatos hangjuk és a kettőjük közti szenvedély az opera szívszorító záró jelenetében csúcsosodik ki. Csajkovszkij magával ragadó zenéjét Valerij Gergijev vezényli az örök emléket nyújtó előadásban, mozivásznon.

Július 22-én a nyári válogatást Puccini Turandotja zárja. Ebben a kitűnő Nina Stemme alakítja Turandot, a büszke kínai hercegnő szerepét, akinek rejtvényei sok kérő halálát okozzák. Calàf azonban elnyeri szerelmét, az ő szerepében a remek tenor, Marco Berti énekli többek között a Nessun dormát. Zefirelli csodálatos rendezésében Anita Hartig is feledhetetlent alakít Liù szerepében. Az előadást Paolo Carignani vezényli.

Ahogy korábban, az új évad előadásai esetében is lehetőség van kedvezményes jegyvásárlására azoknak, akik az évad és/vagy a nyári válogatás legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.