Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Budapesti Fesztiválzenekar

Két nagyzenekari koncert a Budapesti Fesztiválzenekarral

„Mozart soha nem tett lakatot a szájára”

 

1TakacsNagyGaborMelyik a világ legviccesebb szimfóniája? Komponált-e Mozart szobafogságban? Április 20-án és 21-én, a Budapesti Fesztiválzenekar Haydn–Mozart-koncertjén ez is kiderül a Zeneakadémián.

Takács-Nagy Gábor tovább gyógyít zenével és lelkesedéssel, a különleges karakterű fiatal szoprán, Olena Tokar pedig technikás Mozart-áriákkal ajándékozza meg a közönséget. Haydnra jellemző, hogy vicces és eredeti ötleteket visz bele a szimfóniáiba.

„Mozart egész életében egy zseniális gyermek maradt. A gyermeki őszinteséget, frissességet, kíváncsiságot felnőttként is megtartotta. Ez a zenéjén egyértelműen végighúzódik” – mondja az estek karmestere, Takács-Nagy Gábor.

Bruckner 8. szimfóniája romantikus katedrális

1Jukka-Pekka„Bruckner zenéje romantikus katedrális” – mondja Fischer Iván, az osztrák zeneszerző építményei közül pedig a Fesztiválzenekar közönsége egy igazán monumentálisat járhat be április 28-án, 29-én vagy 30-án. Anton Bruckner megújította a szimfónia műfaját, az estek finn karmestere, Jukka-Pekka Saraste pedig minden zsigerében érzi az általa megalkotott világot. A Müpa színpadán az elementáris erejű 8. szimfónia szólal meg, az utazás pedig váratlan helyekre visz…

„Talán a két legfontosabb jellemzője Bruckner zenei kifejezésmódjának az a kettősség, amely a szerénységében és az erejében rejlik. Valószínűleg ez a két alapvető tulajdonság volt jellemző a személyiségére is. Olykor nagyon visszafogott és szerény, máskor pedig épp ellenkezőleg: nagyon is határozott és erős – ilyenkor Beethovent juttatja eszünkbe. Engem különösen izgat ez a fajta kettősség, sőt, önellentmondás egy karakteren belül. Épp ez teszi olyan izgalmassá a 8. szimfóniát” – mondja Saraste.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.