Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Múzeumok Éjszakája – Középpontban: Pécs

Múzeumok Éjszakája – Középpontban: Pécs

Study tourt szervezett a szakmai újságírók részére a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma június 5-én Pécsre, a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszínére, hogy a június 23-i esemény rendezvényeit bemutassa.

Mártonné, Máthé Kinga igazgató vezette a csapatot, aki gyöngyszemnek, építészeti bédekkernek, a Kultúra Városának nevezte a baranyai megyeszékhelyet. Mint mondta, elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont a bel- és külföldi turisták körében egyaránt. Pécset nemcsak földrajzi adottságai, hangulatos, műemlékekben, látnivalókban gazdag belvárosi utcái teszik vonzóvá, hanem a kikapcsolódási lehetőségek is, a sokszínű múzeumi gyűjteménye, valamint a tavasztól őszig látogatható szabadtéri események és fesztiválok.

Bemutatták a Püspöki Palotát, ahol a termekben egyedi díszítésű barokk, biedermeier, neoreneszánsz és neobarokk bútorok, festmények, berendezési tárgyak meséltek a különböző korok püspökeinek életéről. Az enteriőrökben 17. század végi, Mária Terézia által adományozott falikárpitok mellett 18. századi, nagyméretű olajfestmények, püspöki portrék láthatók.

Sétáltunk a Palotakert és a Titkos földalatti folyosón is, ahol a kommunista egyházüldözés évtizedeiben itt tartottak megbeszéléseket elrejtőzve a lehallgatás elől. A Palotakertből egy titkos átjáró vezet a Magtár épületébe, melyet az 1700-as évek elején Nesselrode Ferenc püspök építtetett. A többszintes borospincét is magában foglaló Magtár Látogatóközpont, konferenciák, közösségi események, művészeti bemutatók és előadások helyszíne.

Megnéztük a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházat, a pécsi egyházmegye katedrálisát, amely a város egyik jellegzetes épülete. Nagy élmény volt, amikor a sajtócsoport kedvéért megszólaltatta az orgonáját Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetője, aki húsz éven át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője volt. Megtudtuk, hogy az orgona 1887-ben készült a pécsi Angster orgonagyárban és 6101 sípja van.

Jártunk a megújult Vasarely Múzeumban, ahol Vadvári Katalin múzeumpedagógus elmondta, hogy június 23-án adják majd át, nyitja meg kaput a nagyközönség előtt. Az eseményen közreműködik a Sopianae Ifjúsági Fúvószenekar. Nagy esemény lesz, mert a Claire Vasarely kiállítás megnyitására unokáját Pierre Vasarelyt kérték fel, aki nemcsak nagymamájáról mesél majd, hanem nagyapjáról Victor Vasarelyről és édesapjáról, Jean Pierre Vasarelyről (Yvaralról) is – a kiállított képekhez kapcsolódva. Lesz Vasarely szitanyomó workshop is, ahol a látogatók az otthonról hozott pólójukra kérhetnek majd egy-egy képet Vasarely fekete-fehér műalkotásiból. Az állandó Vasarely-kiállításban 19.00 és 23.00 órakor lesz tárlatvezetés, a múzeum homlokzatán fényfestés jeleníti meg a világhírű alkotó képeiből készített animációkat.

A világörökségi helyszínektől a kortárs képzőművészeti ágakig megismertük Pécs turisztikai látványosságait, attrakcióit és családbarát programlehetőségeit.

A Janus Pannonius Múzeum programjai ez alkalomból olyan elemekkel gazdagodnak, melyek Pécs emblematikus, a város arculatát és kultúráját máig erősen maghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A családok minden tagját megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés természetesen interaktív, élményközpontú módszerekkel történik majd: családfa vetítés, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetések, játszóház egyaránt szerepet kap a neves napon.

A Littke család által alapított pezsgőgyár pincéjében, a Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében egy tímárcsalád életébe pillanthatnak bele interaktív foglalkozás keretében az érdeklődők.

A Múzeumok Éjszakája egyik legkülönlegesebb élményének ígérkezik, hogy aznap este a város templomaiban egyszerre szólalnak meg az Angster orgonák, a múzeumban pedig egy Angster-harmónium.

A Modern Magyar Képtár is fontos szerepet kap a Múzeumok Éjszakáján. Az „Arczok és láthatárok” című tárlaton – többek között – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan műveit csodálhatják meg a látogatók. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a 19. századi város is bemutatkozik pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig, a közönség számára ismeretlen alkotásaival. A Múzeumok Éjszakáján a kiállításban divattörténész tart előadást, melyet a korszak zeneszerzőinek műveiből válogatott darabok kísérnek. Ugyanitt ÉlőKéptár is várja a látogatókat, egy előre meghirdetett pályázat győztes élőképeinek bemutatásával.

A múzeum kiemelt szerepet szán a Mátyás Évnek is: a Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató kínál kalandos elfoglaltságot az érdeklődőknek, akik meghallgathatnak egy- reneszánsz mesét, valamint kipróbálhatják a korabeli pénzverési technikát is. A vendégeknek a szervezők reneszánsz korabeli ételkóstolóval is kedveskednek.

Az „éjszakázók” azonban nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is kalandozhatnak: előzetes regisztráció alapján régészeti vezetéssel bepillantást nyerhetnek Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temető együttesének egyik háromkaréjos épületébe, az egyébként nem látogatható Cella Trichorába, ahogy a belvárost behálózó pincerendszer egyik, múzeumokat összekötő szakaszába is.

A Várostörténeti Múzeum is egyedi „csemegéket” kínál az ide látogatóknak, egyebek mellett hadtörténeti előadások és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés és a különböző tárlatokhoz kötődő interaktív foglalkozások színhelye lesz, míg a Mecseki Bányászati Kiállításban folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, az országos hírű Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea kóstoltatás, gyógyfőzet-, és gyógybalzsam-készítés várja az érdeklődőket.

A Természettudományi Múzeum terei és udvara immár hagyományosan családi, közösségi programokkal népesül be, így egyebek mellett állatbemutatók és játszóházak, méhészbemutató és viaszöntés, színes játszóházak csábítanak a betérésre, időtöltésre.

A Néprajzi Múzeum pajzán vásári zenés komédiával, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel készül június 23-ára.

Aki nem a pécsi belvárosban töltené el ezt az estét és éjszakát, hanem szívesen kirándulna, az a Jakab-hegyi pálos kolostorral ismerkedhet meg.

Sajtótájékoztatót tartott Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója, és dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója. Megtudtuk, hogy a Múzeumok Éjszakája idei szlogenjére „Ami összeköt: család és kultúra”  és ennek jegyében állították össze a június 23-i kínálatot.

Megismerhettük a Pécsi Borvidéket, ahol remek fehér és vörösbor szőlők teremnek. Minderről meggyőztek bennünket a Pezsgőház Étteremben tartott borkóstolón Prof. Dr. Jakab Gábor egyetemi tanár a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, Németh Györgyi a Wekler Családi Pincészet ügyvezetője és Radó István, borász, aki elkötelezett a pécsi cirfandli iránt, de chardonnay és cabernet fajtákkal is foglalkozik.

A pécsi Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot ezen a különleges esetén. A Múzeumok Éjszakája alkalmából nyílik meg a múzeum „Szabaduló Szobája”, ahol egy múzeumi rejtély megoldása adja a szabadulás kulcsát, az éjszakát pedig a szokásos és elmaradhatatlan Szent Iván éji tűzugrás, sőt újdonságként táncház zárja majd. Tehát mindenképpen sokszínű, változatos, több esetben egyedülálló kuriózumokra számíthat az, aki a Múzeumok Éjszakáján Pécsre voksol.

Az egynapos kirándulás végén Oláh Gergő, a Múzeumok Éjszakája 2018 arca, aki végig velünk volt, örömzenét adott Pécs főterén, a Széchenyi téren – óriási sikerrel!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.