Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Indul a dinnyeszezon

Indul a dinnyeszezon

A dinnye nem csak finom, hanem még 35 féle vitamint is tartalmaz, hívták fel a figyelmünket június 13-án a Kopaszi-gát, Veranda Restaurantban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették – indul a dinnyeszezon!

Az eseményen részt vett az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.  Felszólalt Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium főosztályvezetője, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, aki egyben dinnyetermelő is. A moderátor szerepet Mártonffy Béla vállalta, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője.

3DinnyeGyőrffy Balázs elmondta, hogy Magyarországon található Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete, amelyet az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. A becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.

A NAK elnökétől megtudtuk, hogy a sárgadinnye csaknem 100 százaléka belföldi fogyasztásra kerül. A gyümölcsöt mintegy 600 hektáron termesztik, és idén 18 ezer tonnára számítanak. Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikere, hogy a hazai fogyasztás növekedett, míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium főosztályvezetője szerint a jó dinnyeszezon eléréséhez együttműködésre, átlátható és tiszta piacra, valamint megfelelő marketingre és promóciókra van szükség.

Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke azt mondta, hogy az egyesület tervezi a tagjai számára egy dinnye jelölő matrica bevezetését, amely a minőségi magyar dinnye megkülönböztetését szolgálná a gyengébb minőségű importtól. Majd bejelentette, hogy a dinnyeszezon június 20-án a békés megyei görögdinnye indulásával kezdődik.

Az idei termés kiváló lesz a kedvező időjárásnak köszönhetően – mondta Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, aki egyben dinnyetermelő is.

2DinnyeAz eseményen együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében. A megállapodás szerint a felek együttműködnek a népszerűsítő programok kialakításában és az azokhoz kapcsolódó marketing- és finanszírozási feladatok meghatározásában, valamint többek között közreműködnek a magyar dinnyeágazatot érintő jogszabályi véleményezésben és kölcsönös támogatást nyújtanak egymásnak információ- és tudásátadásban is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.