Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap – Fenntartható társadalomért a szövetkezetek révén …

Az Országos Szövetkezeti Tanács a hagyományokhoz híven a Vajdahunyad várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum Román épületében rendezte meg július 6-án, a Nemzetközi Szövetkezeti Napi ünnepséget. 

Patay Vilmos a HANGYA Szövetkezetek Együttműködésének elnöke, aki egyben az OSZT alelnöke is elmondta, hogy a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége, magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország 1,2 milliárdnyi szövetkezőjének érdekeit képviseli 1923 óta. Július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete ENSZ 1995 óta a világ piros betűs ünnepei között tart számon.

A díjazottakra javaslatot tettek az egyes Szövetkezetek és elnökeik: dr. Fiák István DIÁK-ÉSZ, dr. Zs.Szőke Zoltán, ÁFEOSZ, Dolgos Attila, KÖZÉSZ, Jakab István, MAGOSZ, Horváth Gábor MOSZ, dr. Vadász György OKISZ és dr. Túri Dénes OTSZ.

1HimnuszAz ünnepségen átadásra kerültek a Szövetkezeti kitüntetések melyeket Kósa Lajos elnök, Patay Vilmos és dr. Fiák István alelnökök adtak át.

A kitüntetéseket kapták: Szarka Balázs György, Dr. Bak Klára, Nagy Sándor, Szabó Sándorné, Mandula György, Kovács Istvánné, Gébert Ferencné.

Az eseményen Kósa Lajos az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke köszöntötte a szövetkezeti vezetőket és a kitüntetéseket átvevőket.

A 96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap egyben a 24. ENSZ Szövetkezeti Nap is. Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a Szövetkezetek Nemzetközi Napját. Majd az elmúlt években a nemzetközi szövetség a szövetkezet napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is. Ezen keresztül immár 24. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e napra meghirdetett ünnepségein.

Minden évben más-más téma kap hangsúlyt az eseményen: 2010-ben a nők szerepe a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúság, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban a szövetkezetek a krízisben is erősek maradtak, 2014-ben a szövetkezetek szerepét emelte ki a mindenkire kiterjedő fenntartható fejlődés megvalósításában. 2015-ben szövetkezetekkel a nők jogainak, egyenlőségének érvényesítéséért, 2016-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak támogatása – szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért. 2017 fókusza a nyitott tagság és személyközpontúság biztosítja a szövetkezetekben, hogy senki ne maradjon le.

A 2018. évi üzenetében a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége a közösségnek szenteli a figyelmet, kiemelve a hetedik számú irányadó alapelvet, a szövetkezetek a fenntarthatóságot és a rugalmasságot helyezik a törekvések középpontjába. Ezen alapulóan az év mottója: „Fenntartható társadalomért a szövetkezetek révén”.

Az Országos Szövetkezeti Tanács tagjai: ÁFEOSZ-COOP Szövetség, HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA), Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), Magyar Iparszövetség (OKISZ), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ)

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.