Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Okos közvilágítási oszlopok

Okos közvilágítási oszlopok

Az ELMŰ-ÉMÁSZ a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft-vel okos közvilágítási oszlopokat adott át 2018. augusztus 21-én, a Lechner Ödön fasorban, a Müpa – Nemzeti Színház villamosmegállóban.

Az átadó ünnepségen résztvett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Marie-Theres Thiell az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke és Dr. Boross Norbert kommunikáció vezető, Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára és Pap Zoltán ügyvezető, a BDK-tol Hoffman Péter ügyvezető, a Hofeka-tol Dr. Máthé János vezérigazgató, NETvisor, és a Budapest IX. kerület képviselői.

2ElmukonferenciaMegtudtuk, hogy a projektben az Elmű-Émász ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vett részt, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a felállított oszlopok tulajdonosa és a közvilágítás üzemeltetőjeként szintén befektető és finanszírozó, a Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig a rendszerintegrátor.

A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett wi-fi szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromos járműtöltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED információs képernyőket. Az összköltség 50 millió forint.

A digitalizáció elsősorban a városi környezetben hoz változást a munkánkban és életünkben. Gazdagítják a belváros utcaképét és hozzájárulnak ahhoz, hogy Budapest az okos városi megoldások úttörője legyen.

3ElmuautoAz oszlopok internetes összeköttetését, illetve a szolgáltatásokat lehetővé tevő optikai kapcsolatot a Vodafone biztosítja. Így az ingyen wifihez a hálózatot, a jogosultságok menedzselését és a tartalomszűrést; az információs LED-panelek és a környezeti szenzor internet-hozzáférését, valamint az adatkapcsolatot az IP alapú vezetékes telefonos szolgáltatáshoz és a térfigyelő kamerákhoz. Az információs LED-paneleken az első hirdetések a jelenlegi állás szerint szeptember elejétől lesznek láthatóak, az első bérlők között szintén ott lesz a Vodafone.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.