Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjak

Kiosztották a 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjait

A Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként osztották ki szeptember 3-án, a Városmajori Színházi Szemle díjait. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon 6 nem budapesti színház – a győri, a nyíregyházi, a kaposvári, a kecskeméti, a szombathelyi és a miskolci társulatok – 6 előadása mutatkozott be telt házas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

1VaroszsuriA szakmai zsűri – Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, Bagossy László rendező, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója – 7 kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, Illatszertár, Cabaret, A képzelt beteg, Volpone és a Furcsa pár című előadásokat.

A nézők a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatától az Illatszertár lett Mohácsi János rendezésében. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata a Furcsa pár című előadással, Béres Attila rendezésében, amely összesen 757 voksot kapott. A legjobb társulat: Szombathely, Weöres Sándor Színház, Ben Jonson: Volpone – rendező: Alföldi Róbert.

A szakmai zsűri értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket: A legjobb női főszereplő: Győri Nemzeti Színház – Szina Kinga. Agatha Christie: A vád tanúja – rendező: Simon Kornél. A legjobb férfi főszereplő: Szombathely, Weöres Sándor Színház – Bányai Kelemen Barna. Ben Jonson: Volpone – rendező: Alföldi Róbert.

Díjazták a mellékszereplőket is: A legjobb női mellékszereplő: Katona József Színház, Kecskemét – Märcz Fruzsina. Moliere – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – rendező: Rusznyák Gábor. A legjobb férfi mellékszereplő: Kecskemét, Katona József Színház – Adorjáni Bálint. Moliere – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – rendező: Rusznyák Gábor

Az idei év különdíját Csankó Zoltán színművész kapta, aki a versenyprogram két előadásában (A vád tanúja – Győri Nemzeti Színház és Volpone – szombathelyi Weöres Sándor Színház) is emlékezeteset alakított.

A 2018-as évad nem csupán a jubileum miatt volt különleges, a programkínálatban is igyekeztünk túltenni az előző éveken – mondta Bán Teodóra a Budapesti Nyári Fesztivál ügyvezetője, aki szerint a nyári fesztivál és a turizmus összehangolt kapcsolata elengedhetetlen a sikerhez, hiszen idén is világnagyságok és nemzetközi hírnevet képviselő fellépők vitték jó hírét a két – Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Városmajori Szabadtéri Színpad – fővárosi tulajdonú játszóhelyeknek.

Az “Ajándék Budapestnek” mottóval fémjelzett jubileumi évadra számtalan pótszékes teltházas előadás, két nagyszabású operabemutató: Strauss Salome és Verdi Rigoletto című művei, egy Kálmán Imre nagyoperett és egy Broadway-musical hazai ősbemutója is jutott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tizenegy bemutatóval és új produkcióval, valamint négy Magyarországon eddig sosem látott vendégelőadással lettünk gazdagabbak.

A patinás szigeti színpadon a magyar könnyűzene képviseletében a Quimby és a Szabó Balázs Banája is szimfonikus zenekarral adott rendhagyó, látványos nagykoncertet, az ismert magyar társulatok és művészek mellett pedig olyan világsztárok fordultak meg, mint Ara Malikian hegedűvirtuóz, a technomágus DJ, Jeff Mills vagy a világ legnagyobb operaházainak fellépői: Gerhard Siegel, Sera Gösch Guiseppe Altomare, Arturo Chacón-Cruz, és saját operaestjével Erwin Schrott, valamint olyan neves karmesterek, mint Christophe Mangou, Francesco Ivan Ciampa vagy Nimrod David Pfeffer.

A látványos The Great Gatsby balett-show nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezett először Budapestre, majd a tavalyi hatalmas siker után Mozart Varázsfuvolájára készített koreográfiával tért vissza a szigetre a világhírű Béjart Ballet Lausanne. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjén Fülei Balázs zongoraművész, Miklósa Erika és Szegedi Csaba és Horváth István operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével Dohnányi I. (e-moll) zongoraversenye és Carl Orff lehengerlő Carmiha Buranája hangzott el. Az augusztus Caramel, Fenyő Miklós és a Magna Cum Laude koncertjeivel búcsúzott.

1VarosCimlapA fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon közel 80 program valósult meg, köztük négy színházi bemutató: Rossini A sevillai borbély című vígoperájának félszcenírozott előadása, a Coincidance Táncszínház Aurora című táncdrámája, a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatója és a Group’n’Swing koncertszínházi előadása a Száz év szerelem. A bemutatók és további színházi előadások sora mellett különleges koncertek, lemezpremierek és a már hagyományossá vált Városmajori Színházi Szemle, hat vidéki teátrum legjobb idei előadásainak seregszemléje, mely kiemelt közönségsiker mellett zajlott le. A jubileumi év színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is az igényes és kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

Bán Teodóra az évad zárásaként elmondta: a fesztivál egyik meghatározó mozgatórugója, hogy a művészetre és kultúrára kíváncsi hazai és külföldi közönség igazi, művészi értékeket képviselő produkciókat ismerjen meg.

Az ünnepi évadzáróval egybekötött díjátadó után Bán Teodóra szimbolikusan visszaadta a képzeletbeli kulcsot a kőszínházaknak és megkezdte a felkészülést a következő évadra. Mint mondta, jövőre veletek ugyanitt! Találkozunk 2019-ben!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.