Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

World Tourism Day 2018

World Tourism Day 2018 – Tourism and Digital Transformation

A turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. A helyszínt a régiók között rotációs alapon választják ki. Idén Budapest tartották a Hilton Castle Hotelben a megnyitóját. Európa legközelebb 2024-ben ad otthont e rangos eseménynek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megnyitó beszédében elmondta, hogy a kormánynak a turizmus több mint egy gazdasági ágazat, az a hazaszeretet egyik meghatározó kifejezési formája. Mint mondta, van mit mesélnünk, Magyarország olyan ország, amely évszázadokon át küzdött a szabadságáért, és azt nem is akarja kiadni a kezéből. Egy olyan ország, amelyik gazdaságilag egyre erősebben áll a saját lábán, büszke ezeréves hagyományaira, és amely megbecsüli kulturális és természeti kincseit. És egyre határozottabban jelenik meg az idegenforgalom világtérképén, amit az idei turizmus világnapi konferencia megrendezése is jól bizonyít. Ezt a folyamatot nemzetközi fesztiválok, feltörekvő borvidékek, időtálló természeti kincsek, rangos sportversenyek és egyre karakteresebb gasztronómia segítik. A turizmus Magyarországon közvetve a GDP 10 százalékát adja, 420 ezer dolgozót foglalkoztat. A turizmus a magyar gazdaság húzóágazata.

1TurismDomotorA szabadidős turizmus mellett folyamatosan erősödik a hivatás és konferenciaturizmus. A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) legfrissebb nemzetközi városrangsorában Budapest a 12. helyre lépett előre 2017-ben, az előző évhez képest négy helyet javított. Budapest a világ egyik legszebb és legbiztonságosabb fővárosa, és a biztonság egyre inkább felértékelődik, nem csak a turizmusban.

Érdeklődéssel várjuk a szakértők megállapításait, következtetéseit, például arról, hogy az internetes szállásmegosztók térnyerésével hogyan garantálhatók az adóbevételek. Magyarország a digitális átalakulás nyertese szeretne lenni – mondta az államtitkár.

Budapest ideális helyszín arra, hogy vendégül lássa a 2018-as hivatalos Turizmus Világnapi ünnepséget. Könnyen elérhető, Európa szívében fekszik, és többször bizonyította már elkötelezettségét a fenntartható turisztikai fejlesztések irányába. Az ország élen jár a technológiai fejlesztésekben is, a 7. azon a listán, amelyik a világ országait rangsorolja a szélessávú 4G mobilhálózati lefedettség szempontjából és a világ 5. leggyorsabb mobilinternettel rendelkező országa – mondta Zurab Pololikashvili, az UNWTO (az ENSZ turisztikai világszervezete) főtitkára.

Megtudtuk, hogy tavaly 16 millió turista kereste fel az országot, amit jelentős sikernek nevezett Zurab Pololikashvili. A kilátások alapján ez a szám tovább fog növekedni, egyre több turista fog érkezni Magyarországra. A szektor jövőjében a vidéki turizmus jelentős szerepet játszik, és Magyarország régiói változatos gasztronómiával, kultúrával rendelkeznek. Az idei világnap fő témája a digitalizáció és az innováció a turizmusban, mivel mérni kell az ágazatra gyakorolt hatását az új technológiáknak.

1TurcimlapA világnapi rendezvényekre több mint 50 országból érkeztek turisztikai vezetők és szakértők, közel négyszáz résztvevőt várnak a szervezők. A világ legnépszerűbb úti céljai – sorrendben a turistaérkezések alapján – Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Kína és Olaszország. A legtöbbet költő országok rangsorát Kína vezeti, majd az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság, és Franciaország következik. Idén január-áprilisban 6 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami nemcsak a tavalyi növekedést haladta meg, hanem az UNWTO 4-5 százalékos várakozásait is. Már 2017 is rekordév volt, amikor 1,323 milliárd nemzetközi érkezést regisztráltak, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb mértékű növekedés a legutóbbi világválságot követő első esztendő óta, és a növekedés 2018-ban is folytatódik.

Idén az UNWTO a spanyol turisztikai csoporttal, a Globalia-val közösen egy globális versenyt is hirdetett olyan fiatal turisztikai startup vállalkozásoknak, amelyek innovatív ötleteikkel forradalmasíthatják az utazást és az élményszerzést. A jelentkezők közül a világszervezet kiválasztotta a 20 legérdekesebb ötlettel nevező vállalkozást, és közülük Budapesten választja majd ki a szakmai zsűri a legjobb vállalkozást. Az eseményre magyar turisztikai startup cégeket is meghívtak, amelyek számára így lehetőség nyílik a tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.