Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Göncz Árpád szobor

Felavatták Göncz Árpád szobrát

A Göncz Árpád városrészben, a XIII. kerületben, 2018. október 5-én avatták fel Göncz Árpád szobrát, amely ünnepi eseményen részt vettek Göncz Árpád gyermekei és unokái is.

1Goncz

A kerület polgármestere dr. Tóth József ünnepi beszédében méltatta Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, mint mondta, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület. Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságában is a köz embere maradt. Közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel. Ezzel a szoborral az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt tisztelgünk.

Göncz Árpád egyetemes emberi értékeket képviselt – feljegyezték róla – erkölcsi formát adott a Magyar Köztársaságnak. Amikor először választották köztársasági elnökké 1990. augusztus 3-án, beszédében azt mondta: “Világéletemben a nemzet függetlenségét, a szabad gondolatot, szabad szót, a szabad hazában szabad hit gondolatát, a társadalmi igazság emberi jogokban kiteljesedő, megkülönböztetést és kirekesztést el nem ismerő védelmét szolgáltam és fogom. szolgálni.

Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen, a védteleneket. Akiknek sem a darutollas világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei. Akiknek nincs eszközük megvédeni önmagukat. S akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.

A humanizmus, a tolerancia, a védtelenek iránti elkötelezettség, a demokrácia, a fejlődés szolgálata a XIII. Kerület Önkormányzatának értékrendje is. Ezért is nevezett el Göncz Árpádról városrészt a XIII. kerület, s ezért is emelt szobrot most neki a róla elnevezett városrészben, az Árpád hídi metróállomás észak-pesti oldalán. GulyasAndras

Ez a hely a következő tíz év kerületi és fővárosi megújításának egyik központi terepe lesz, dinamikus fejlődésének emblematikus területe – mondta dr. Tóth József polgármester.

A szoboravatáson Dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke is megemlékezett az egykori köztársasági elnökről.

 

A szobor leleplezése után Bródy János, a XIII. kerület díszpolgára előadta a “Ha én rózsa volnék” című dalt.

József Attila “A Hetedik” című versét Papp János színművész mondta el.

A szobor alkotója: Erős Apolka szobrászművész, aki öt évvel ezelőtt, 2013-ban 35 évesen kapott Munkácsy-díjat. A Göncz Árpád-szobor kapcsán azt vallja: “Az embert kívánom ábrázolni, az Ő nézőpontját a mi szemszögünkből. Nagyjaink megítélése változik az idővel. Változik az emlékállítás formája, igénye is. Az emberi értékek, a humánum, a család, a haza szeretete azonban változatlan erények. Az általam megjeleníteni kívánt Göncz Árpád az, aki e kötelékek megtartásán, építésén munkálkodik. E példaértékű embernek kívánok munkámmal adózni.”

Az ünnepi eseményen részt vett Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, Varjú László, Angyalföld-Újpest országgyűlési képviselője, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, Kovács László szocialista politikus, volt külügyminiszter, az MSZP volt elnöke, az Európai Bizottság volt adó- és vámügyi biztosa, Hiller István történész, politikus, 2006 és 2010 között oktatási és kulturális miniszter, 2004-től 2007-ig az MSZP elnöke. Jelentős volt a sajtó érdeklődés, és sok száz kerületi lakos is eljött …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.