Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Open Design Italia

Design hozzáértés – Open Design Italia

4 DesignersAz Open Design Italia visszatért Budapestre, hogy megnyissa a „Design hozzáértés” című kiállítást a Budapesti Olasz Kultúrintézetben október 8-án, ahol négy kreatív alkotó műveit mutatták be. A kiállítást Gian Luca Borghese a Budapesti Olasz Kultúrintézet Igazgatója nyitotta meg, amely november 2-ig látható.

A kiállítás fontos nemzetközi megjelenési lehetőség a fiatal olasz tervezők számára. Az esemény elsődleges célja a gondolat és a szándék összhangjának bemutatása, amely mögött a tervező és a gyártó áll, akik egyformán fontosnak tartják a kreatív és a produktív folyamatokat. 1Julijo

A kiállításra kerülő design bútorok a tervező és a gyártó közti szoros kapcsolatot fejezi ki: az alkotó- és gyártó folyamatok találkoznak, majd egy közös pont felé tartanak, ami nem más, mint a helyi jegyeket viselő, globális léptékű termékek fejlesztése.

A kiállításon a kis szériás formatervezés lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa a nézőnek egy jellegzetes helyi gyártó cég egyediségét és különlegességét.  Gratuláció a Budapesti Olasz Kultúrintézet Igazgatójának.

Riccardo d’Oria és a Lanificio Leo – A Dodelamp egy tömörfából és textilből készült tizenkét oldalú poliéder. Megfelelő oldalára állítva, asztali lámpává, álló projektorrá, vagy függőlámpává válik. A kézműves jegyeket viselő elegancia képes ötvözni az analóg és a digitális technikát.

Fabio Dodesini és a Deltacalor – Az AP/UP egy innovatív törölközőszárító radiátor, amely mindössze néhány cső meghajlításával egy szokatlan fürdőköpeny akasztóvá alakul át. Rendkívüli egyszerűség és vitathatatlan hasznosság az egyre kisebb és zsúfoltabb fürdőszobákba.

2JuliNEARCH és az Ossicolor – Az Avec Moi egy alumíniumból készült moduláris gardróbszekrény, amelynek belsejét kétféle fényforrás világítja meg: az egyik egy spotlámpa, amely közvetlenül a ruhaneműkre vetül, a másik egy körfénycső, amely a szekrény mélységét emeli ki.

6OlaszRoberto Virdis és Pietro Fois – Wool & Wood – A kényelmes ülőzsámoly megvalósítását a szárd kézművesség formái és varázsa inspirálták. A szövet anyaga ugyanaz, amit a híres szárd szőnyegek készítésekor alkalmaznak.

Az Open Design Italia 2010-ben jött létre Modenában, célja a kreativitás felfedezése és támogatása. Hat rendezvénye során megőrzött egy erős vonalat olyan tervezőkkel, akik a legjobban képesek bemutatni a kis szériás termelést és a helyi jellegzetességeket. Az évek alatt vándorkiállítássá alakult.

Az Open Design Italia együttműködik hazai és külföldi partnereivel a nemzetközi népszerűsítésen. A Design hozzáértés című kiállítás is ennek a programsorozatnak a része. Partnerei között van Emilia Romagna Megye Kulturális Tanácsa is, amellyel közösen segítik a Made in Italy és az olasz független kreativitás elterjesztését.

Az Elena Santi és Laura Succini által alapított rendezvény célja szakemberek, tervezők és vállalkozók közti hálózat létrehozása, amelyhez egy nemzetközi pályázat is kapcsolódik.

A kiállítás az Open Design Italia gondozásában és a Budapesti Olasz Kultúrintézet támogatásával jött létre. A program a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos eseményeként valósult meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.