Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

III. Olasz Gasztronómiai Világhét

III. Olasz Gasztronómiai Világhét – Terza settimana della cucina Italiana nel mondo

2018. november 19. és 25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg világszerte az Olasz Gasztronómiai Világhetet. Több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg.

Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve, olyan eseménysorozatot rendez, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai állnak, valamint a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli.

1GasztroItaliaAz Olasz Nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón Massimo Rustico Nagykövet elmondta, hogy az Olasz Gasztronómiai Világhét program-sorozat arra szeretné felhívni a vásárlók figyelmét, amely az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás. Megtudtuk, hogy a mediterrán étrend népszerűsítése érdekében a Nagykövetség honlapjára felkerülnek a helyi termékekből, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptötletek www.ambbudapest.esteri.it

Az Olasz Kultúrintézet Igazgatója Gian Luca Borghese emlékeztetett arra, hogy Hippokratész azt mondta “Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”. Mint mondta, a mediterrán étrend egészséges, de még azonkívül sok minden szükséges a jó közérzethez. Van egy mondás, a terített asztalnál nem öregszünk. Például az olaszok többnyire társaságban ebédelnek. Az étel mellett az étkezési stílus is nagyon fontos, mert a szem is megkívánja a magáét. Az Olasz Kultúrintézetben igazi összművészeti bemutatót tartanak az ételnek az életben betöltött szerepéről. 2Gasztro

Program: November 19-én 18.30 Helyszín: Olasz Kultúrintézet – Verdi terem

Étel és irodalom – színházi előadás Maria Teresa Ruta, Guenda Goria és Silvia Siravo a világirodalom ismer szerzőinek hangján, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül mesélnek az ételnek az életben betöltött szerepéről.

November 20-án 18.00 Helyszín: Olasz Kultúrintézet – Moziterem

Filmvetítés: Egy amerikai Rómában. Nando Moricone szerepében Alberto Sordi – “Makaróni! Te felingereltél engem és én most tönkreteszlek. Te makaróni! Én most befallak!”

November 21-én 19.30 Helyszín: Olasz Kultúrintézet – Verdi terem

ENIT (Olasz Turisztikai Hivatal) gálaestje. Magyar és olasz utazásszervezőknek szervezet est Mediterrán diétára fókuszáló vacsorával. Bemutatásra kerül az ENIT 2019-re tervezett tevékenysége.

November 22-én 11.30-13.00 Helyszín: MARRIOTT Hotel

Hagyomány és minőség. Utazás a regionális olasz borok világában. Az esemény a Budapesti ICE iroda szervezésében valósul meg Barbara Tamburini, nemzetközi hírű borszakértő közreműködésével. A szakértő a beszámoló első részében az olasz borászatok kiemelkedő színvonalának kialakulásáról tart előadást, majd 10 olasz régió ízvilágával ismerkedhetünk meg 1-1 kiváló boron keresztül.

November 22-én 17.30 Helyszín: Ristorante Gustolato

Apericena és tipikus Puglia-i termék-kostoló. A rendezvény 17.30-kor kezdődik, az este folyamán lehetőség lesz
megkostolni a tipikus Puglia-itermékeket melyek a Mediterrán étrend alapjai. Gastronomia “Da Nandin”, “Ristorante Gustolato” e “I Fiori dell’Orto” együttműködésének köszönhetően egy gazdag gasztronómiai ajánlatot mutatnak be a vendégeknek, mely a Puglia-i hagyományokon alapul, “Cantine Le Grotte” és “Azienda Gino Turco” szívélyes részvételével.

Mediterrán diéta – November 19-25 között mediterrán diéta-menü kóstolója lesz a rendezvényen résztvevő éttermekben

A Mediterrán diéta a WHO és a Harvard Egyetem által 1993-ban kidolgozott táplálkozási piramis. Az alsó részén találhatók a vízzel együtt azok az ételek, amelyeknek minden nap részét kell képezniük az étrendünknek: teljes kiőrlésű gabona, zöldség és gyümölcs, extra szűz olívaolaj, sovány tejtermékek, melynek zsírtartalma jóval alacsonyabb a húsokénál.

Felfelé haladva következnek azok az ételek, amelyekből hetente két- vagy több alkalommal helyes fogyasztani: fehér húsok, hal, rák és hüvelyesek.

A piramis csúcsán vannak természetesen az édességek, a vörös húsok és a töltelékáruk. A borból, ami szintén a Mediterrán diéta része, mérsékelt fogyasztás javasolt.

Valamint a vendéglátásra és találkozásra alkalmat adó együtt étkezés, az étel megosztásának élményén alapuló életstílus is.

A rendezvény teljes programja elérhető az alábbi linken:
http://ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu/ambasciata/terza-settmana-della-cucina-italiana.html

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.