Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Ágyúk és virágok …

Ágyúk és virágok

3CziffraKiállítás nyílt Cziffra György életéről a Molnár-C. Pál Galériában (1118, Budapest, Ménesi út 65.) amelyet bemutattak a sajtónak.

A nagy szeretettel megálmodott családias tárlat több olyan ereklyét is tartalmaz, amelyet az elmúlt években rajongók bocsátottak a Cziffra Fesztivál, illetve Balázs János zongoraművész, alapító-művészeti vezető rendelkezésére, azzal a céllal, hogy féltve őrzött kincsük a világhírű művészről eljusson a nagyközönséghez.

A tárgyak egy részét láthatta már a közönség a MOMKultban kiállítva a Cziffra fesztiválok alatt, tárlatként összerendezve azonban most először tekinthetjük meg őket.

A lakásmúzeum nagyon barátságos, meghitt, szalon hangulatot áraszt. Csillag Éva és Csillag Péter, Molnár-C Pál festőművész unokája ezekből a tárgyakból, valamint a Cziffra család magyar leszármazottai által biztosított emléktárgyakból, fotókból és Kürthy Hanna festőművész képeiből olyan tárlatot hozott létre, amely minden korosztály számára közel hozza a legendás zongoraművész életét tanulságul szolgálva a következő generációknak.

Sárközi Lajos cigányprímás – a 2019-es Cziffra Fesztivál cigányprímás mesterkurzusának vezetője, Junior Prima Díjas – hegedű játékában is gyönyörködhettünk.

Meghirdetésre kerültek a Cziffra Fesztivál mesterkurzusai is, amelyre 2019. január 18-áig várják a jelentkezéseket.

Zongora mesterkurzus: Négy nemzetközileg elismert tanár oktatja a jelentkezőket három egymást követő napon egy-egy órában (a kurzusok időtartama 50 perc). A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló mesterkurzusra való jelentkezés díjtalan. TANÁROK: Balázs János – Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, Dráfi Kálmán – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszék vezetője. Falvai Sándor – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, Muza Rubackyte – Litván Nemzeti díjas zongoraművész.

Újdonság, hogy idén a zongora mesterkurzus mellett cigányprímás mesterkurzus is lesz Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás vezetésével.

Cigányprímás mesterkurzus: A régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítését is célul tűzte ki. Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás tart 2019 februárjában mesterkurzust, majd a Cziffra György Fesztivál egy tehetségkutatót hirdet meg, mely során a cigány zenét magas színvonalon játszó művészeket szólít meg, közülük válogat a szakmai zsűri, a legjobbakat emeli ki a februári fesztivál során. Az így megtalált tehetségek számára jövő év szeptemberéig a Cziffra Fesztivál a Budapest Borfesztivál segítségével fellépéseket szervez olyan helyeken, ahol a cigányzene leginkább otthon érzi magát: éttermekben, borvacsorákon, borkóstolókon, pincékben, az ország legnevesebb borászai kóstolótermeiben. A tehetségek bemutatására ezáltal egy olyan országos turné szerveződik, amelyet a magyar borászok is nagy örömmel fogadnak, közösen dolgozva azon, hogy ezt az értékes műfajt ismét az őt megillető helyre emeljék.

1CziffraA szervezők tervei szerint a közel egy éves program záró eseményeként jövő szeptemberben, a 28. Budapest Borfesztiválon a zsűri által kiválasztott cigányzenészek, művészek egy gálakoncert keretében együtt léphetnek fel. A mesterkurzus megvalósítását a Kőbányai Önkormányzat támogatja.

A fotón a sajtóesemény résztvevői.

A kiállításon Besszer Szilvia a Cziffra Fesztivál rendezője kiemelt programként számolt be az “Adventi készülődés a Cziffra Fesztivállal” eseménysorozatról. A világhírű zongoraművészre, Cziffra Györgyre emlékezve több ingyenes koncertre kerül majd sor.

December 8 – 23 között pedig idén is bárki kipróbálhatja, milyen érzés zongoraművésznek lenni, vagy akár csak azt, hogy milyen egy minőségi hangszeren játszani egy streat pianínón, amelyet a MOMPark Szamos Cukrászda előtti részén állítanak fel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.