Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Angyalföldi Sportközpont

Megújult az Angyalföldi Sportközpont

Átadták december 6-án az Angyalföldi Sportközpont felújított „B” csarnokát és új épületrészét, amely új öltözőkkel és rekreációs helyiséggel is bővült. 1Angyalfoldcimlap

Az átadó ünnepségen dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a résztvevőket, majd Dr. Tóth József, polgármester ünnepi beszédében emlékezett a Láng Sporttelep megszületésének körülményeire, és az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokra.

Megtudtuk, hogy a Láng Gépgyár Sportkör 1925-ben alakult, sporttelepét Láng László, a Láng Gépgyár tulajdonosa építette, elsősorban a gyár dolgozóinak. A 2. világháború után a létesítmény a kerület egyik tömegsport központja lett, de az élsport is jelentős volt, így 1962/63-ban az NB I/B-be jutott a focicsapat, a válogatottságig is eljutottak a teniszezők, komoly sikereket értek el a sakkozók és az asztaliteniszezők. A nyolcvanas évek második felében a Láng Gépgyár megvált szociális, kulturális és sportlétesítményeitől. 1991-ben a XIII. Kerületi Önkormányzat határozata alapján sikerült megmenteni a nem sportcélú hasznosítástól a Láng Sporttelepet, a Lőteret és az Erdért Sporttelepet. Majd az önkormányzat tulajdonába került a nagy múltú sporttelep.

1TothDr. Tóth József, polgármester elmondta, hogy a sportközpont rendszeresen helyet ad nemzetközi és hazai sporteseményeknek, kerületi kihelyezett óvodai és iskolai testnevelésnek, a kerületi kézilabda utánpótlásnak, szabadidősport rendezvényeknek, illetve nyugdíjasok és fogyatékkal élők is igénybe veszik a szolgáltatásait. Hetente 2800-3200 ember sportol itt.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2001-ben döntött a sporttelep rehabilitációjáról: a rekonstrukció 2002-ben indult. Előbb a fekete salakos labdarúgópályát új műfüves borítású pálya váltotta. 2003-ban az egykori kamionparkoló helyén megépült az Angyalföldi Láng Sportcsarnok. 2010 augusztusában elkészült – hozzáépítve a meglévő épülethez a „B” Csarnok; ekkor lett a sporttelep Angyalföldi Sportközpont (ASK), és az átadás napja, szeptember 13-a azóta a sport ünnepe a XIII. kerületben. 2Sportkozpont

Nyolc éve a teljes körűen akadálymentesített sportcentrum emeleti részén 12 kétágyas, loggiás vendégszobát is kialakítottak. Rendszeresen tartanak testnevelés órákat és diákolimpiákat az ASK-ban, amely több sportág képzésének is helyet ad: a Vasas SC kézilabdabázisát az Angyalföldi Sportiskola adja, a Budapesti Honvéd vívóit a Csata DSE képzi.

Két éve új otthonra talált az intézményben a labdarúgóutánpótlás-nevelő egyesület, a Szent István SE is. Ugyancsak állandó helyszíne az ASK különféle nemzetközi és hazai sporteseményeknek, szabadidősport rendezvényeknek, és nyugdíjasok és fogyatékkal élők is sportolhatnak itt. Mivel a sportközpont kapacitáskihasználtsága az elmúlt években egyre növekedett, 2017-ben felvetődött a „B” csarnok további bővítésének igénye: új öltözőblokk, raktárhelyiségek és az emeleten, a tetőteraszra nyíló rekreációs helyiség kialakítása.

Az új épületrészek építése 2018. január 17-én kezdődött, s 2018. szeptember 20-án fejeződött be. A beruházás 193, 6 millió forintba került. 1Mikulas

Dr. Tóth József emlékeztetett arra, hogy a kerület önkormányzata ebben a ciklusban eddig összesen 4,7 milliárd forintot fordított sport célokra, közöttük intézményi korszerűsítésekre és felújításokra. A polgármester köszönetet mondott a beruházás szervezőinek és kivitelezőjének a magas színvonalú munkáért.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően a Pitypang Tagóvoda óvodásai avatták fel a megújult csarnokot, majd megérkezett a Mikulás.

Az újságírók részére Kastl Egon, sportágazat vezető mutatta be az új öltözőket, létesítményeket, a sportlehetőségeket. Elmondta, hogy a csarnokokban délelőttönként kihelyezett: testnevelés órákat tartanak óvodásoknak, iskolásoknak. Hetente kétszer pedig a kerület szép korú lakói számára ingyenes testedzési lehetőséget biztosít az ASK.

A kora délutáni órákban kézilabda és ritmikus gimnasztika utánpótlásedzések vannak. A késő délutáni és esti órákban sportegyesületek és baráti társaságok bérlik a termeket sportolásra. A csarnokokban a testnevelés órákon kívül a leggyakoribb sporttevékenységek: kézilabda, ritmikus gimnasztika, teremlabdarúgás, tollaslabda, floorball. Hétvégenként jellemzően egész napos rendezvények zajlanak – a küzdősport-versenyektől a labdasport-mérkőzéseken keresztül a táncversenyekig.

Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a SKULT divízió vezetője és munkatársai, valamint a Pitypang Tagóvoda nagycsoportos gyermekei.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.