Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Magyar cukrászdák és kávéházak

Bihari Zoltán: Magyar cukrászdák és kávéházak

2BihariA MÚOSZ, Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya 2018. decemberi évzáró ünnepségén mutatták be a Magyar cukrászdák és kávéházak története című kiadványt. A szerző Bihari Zoltán, sok érdekességet elmondott a most megjelent, elegáns formátumú és igényes tartalmú könyvről.

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették – A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, Mindennapi kenyerünk – amelyben a hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelent meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

CukraszdakMi volt Békés megye kultikus édessége? Hogyan készítik Szolnokon az Islert? Melyik desszert nyerte meg több mint száz éve a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját? Mikor alakultak az első hazai cukrászdák? Mi az első magyar termék, amely bekerült a világ legjobb ötven élelmiszerek közé? Milyen hungarikumok vannak az édességeink között? Hol kóstolhatjuk meg minden évben néhány hétig az összes fennmaradt Kossuth nevével fémjelzett süteményt? Ki volt Kérszigeti Dékány Mihály? Milyen volt cukrászdát üzemeltetni a Horthy-korszakban, az ötvenes években vagy a hetvenes években? Mi mindent lehet grillázsból készíteni? Melyik kisvárosban ápolják a Rákóczi-túrós hagyományát, s ki volt a sütemény névadója?

A Magyar cukrászdák és kávéházak című kötet családtörténetei számos ilyen kérdésre adnak választ, s közben a történetek sorai között végigjárhatjuk évtizedek, sőt évszázadok generációs fejlődését, küzdelmét, amelyben ott van a történelmi háttér változó időszaka, ott van az édesapák hite, s ott van a fiatalok megújuló és megújító ereje. A rendszerváltás óta sorra nyitottak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat.

Az elmúlt években a hazai kínálat jelentősen kibővült, a Monarchia időszakában született tradicionális magyar süteményeknek megjelentek az újragondolt változatai, vagy a francia típusú trüffel krémek, mousse torták, mono-desszertek, új technológiákkal, új ízekkel. S közben évente ösztönzi a kísérletezésre a hazai cukrászokat az ország torta verseny. Kaphatunk ma már szinte minden jobb cukrászdában cukormentes és gluténmentes finomságokat. Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek. Erről szól az a közel száz portré, amely a cukrász szakma színe-javát mutatja be.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.