Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

ÉVOSZ – Évzáró

Jó évet zárt az ÉVOSZ

Az ÉVOSZ december 14-én tartott évzáró ünnepségén Koji László elnök megnyitó beszédében elmondta, az építőipar idén is jó évet zár, a termelési értéke eléri a 3000 milliárd forintot a friss KSH adatok alapján. Így megérdemelten jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket. 1Koji

Tóth Istvánné, alelnök ismertette a pályázat részleteit. Az ágazat fő szervezeteiből álló Bíráló Bizottság tíz nívódíjat és két elismerő oklevelet osztott ki. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az ünnepségen kihirdette az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön Díj 2018-as nyerteseit. A hagyományoknak megfelelően a pályázati felhívást az ÉVOSZ további nyolc építőipari szervezettel együtt hirdette meg. Pályázni a legalább nettó 100 millió forint értékű, az idei évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett.

2EvoszA bírálat fő szempontjai a következők: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság nyolc kategóriában összesen tíz épületet részesített Építőipari Nívódíjban, kettő részére elismerő Oklevelet adott ki. Nem érkezett pályázat mezőgazdasági építmény, valamint környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában.

Az idei díjakat Tolnay Tibor, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnöke adta át a nyerteseknek.

Dóczy Park – Debrecen, Haladás Sportkomplexum – Szombathely, Ludovika Campus – Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ibis Styles Airport Hotel – Budapest Market Építő, Autóalkatrész gyártó üzem és porta – Nyírbátor, ROSENBERGER Magyarország Kft. Apollo Tyres – Gyöngyöshalász, Apollo Tyres Hungary Kft.- Zugligeti Lóvasút végállomás rekonstrukciój, Budapest, 21. sz. főút – Pásztó és Mátraszőlős közötti szakasz négynyomúsítása, ELI-ALPS Kutatóközpont – Szeged, Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése – Győr és Gönyű, Római Lakópart Üdülőotthon – Budapest, III. kerület Királyok útja 195-203., Markó Irodák 9 (MI9) – Budapest, Markó utca 9.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén azt mondta, hogy az építőipar idei kiugró teljesítménye után várhatóan jövőre is kétszámjegyű bővülést ér el Magyarországon. Az első tíz hónapban 22 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye, ami kiugró eredmény az Európai Unióban, hiszen a 28 tagállamban az építőipar átlagos növekedése 4,3 százalékos volt.

A kormány támogatja a hazai építőipar fenntartható, modern technológián alapuló fejlődését annak érdekében, hogy az eleget tudjon tenni a növekvő megrendelői igényeknek. A kormány elkötelezett annak érdekében, hogy az építőipar visszanyerje súlyát a gazdaság meghatározó ágazataként, most az építőipar a GDP mintegy 4,5-5 százalékát állítja elő, ez az arány a válság előtti években 7 százalékhoz közelített.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a szektorban foglalkoztatott munkavállalók száma az utolsó egy év alatt közel 18 ezer fővel, 335 ezerre emelkedett. 2018. első három negyedévében több mint 10 ezer új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, kiemelten az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása áll. A kormány az elmúlt években több olyan lépést tett, amelyek javítják a vállalkozói környezetet Magyarországon, közvetlen módon segítik az építőipar területén működő vállalkozásokat.

Ahhoz, hogy az építőipar továbbra is megőrizze a lendületes növekedési ütemét, változnia kell a vállalati struktúrának, enyhülnie kell a szakemberhiánynak, és jelentős technológiai korszerűsítést is végre kell hajtani.

Emlékeztetett, hogy a kormány novemberben döntött arról, hogy 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfa kulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek. További, építőipart támogató intézkedés, hogy 2018-ban a kormány több mint 230 milliárd forintot különített el az otthonteremtés elősegítésére, ami jövőre tovább emelkedik, valamint bevezette az építőipari támogatási programot, amelyre idén 16 milliárd forint áll rendelkezésre. A program célja, hogy javítsa az ágazatban működő vállalkozások technológiai felkészültségét, hogy ezek a cégek a jövőben magasabb hatékonysággal tudjanak megfelelni a Magyarországon erőteljesen növekvő piaci igényeknek.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára fontosnak tartotta, hogy az építőipar potenciális megrendelés-állománya 2023 végéig 24 ezer milliárd forintot ér el, ebből 14 ezer milliárd forintot tesznek ki a várható állami megrendelések. A következő években mintegy 1000 kilométer közút építését, korszerűsítését akarja megvalósítani a kormány, azt akarják elérni, hogy minden megyeszékhelyet gyorsforgalmi út kössön össze a fővárossal.

A hozzávetőleg 10 ezer milliárd forint magánberuházásból mintegy 2000 milliárdra rúgnak majd a magánlakás- és más lakossági építkezések, és 8000 milliárd forintot jelentenek majd az olyan nagy beruházások, mint például a BMW-gyár megépítése. 2019-ben újabb 6 milliárd forinttal kívánja támogatni a kormány az építőiparban tevékenykedő magyar vállalkozásokat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.