Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

“Zene-Bor” 100 Tagú Cigányzenekar

“Zene-Bor”

A 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje

2-100TaguMinden évben a ZENE-BOR ünnepén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban, nagyszabású gálakoncertet ad a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar. Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Liszt és Csajkovszkij közkedvelt dallamai, virtuóz cigányzene továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, melyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar, előadásmódjában csak a “100 Tagúra” jellemző hangzás világgal gazdagítva.

Az esemény különlegessége, hogy koncert előtt a közönség néptánc bemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhet Magyarország borászainak, borpincéinek termékével. Azok a vendégek, akik a koncertélményen túl egy gasztronómiai utazáson is részt szeretnének venni, a műsor alatt sós falatok és bor vagy akár ínycsiklandó négyfogásos vacsora kíséretében élvezhetik a 100 Tagú mind hangzásban mind látványban lebilincselő, páratlan előadását.

Kapunyitás: 18 óra – Koncert kezdés: 19 óra

Program:

18.15 – 18.45 Borbemutató, borkóstoló, néptánc bemutató
19.00 Koncert I. rész / vacsora
20.00 Szünet
20.20 Koncert II. rész / vacsora folytatása

Műsor – 2018.

3-100Tagu

I. rész

Rossini: Tell Vilmos nyitány
Brahms: V. Magyar tánc
Dankó: Villámcsárdás
Monti: Csárdás
Reményi: Repülj fecském
Tradicionális magyar cimbalom szóló
Ifj. J. Strauss: Mesél a bécsi erdő
Kodály: Kállai kettős
Híres izraeli dallamok (Golden Jerusalem)
Suppé: nyitány A költő és paraszt c. operából

1-100Tagu

II. rész

Offenbach: Orpheus az alvilágban (Kán-kán)
Strauss: Császárkeringő
Bizet: Carmen (részletek)
Ferraris: Nyár Párizsban
Marquina: Spanyol cigánytánc
Ismeretlen szerző: Régi orosz románcok
Sarasate: Cigányosan (előadja: Kállai Ernő – Junior Prima díjas hegedűművész)
Sosztakovics: 2. Keringő
Dinicu: A pacsirta
Dankó: Csárdás

A műsor változás jogát fenntartjuk!

Gálavacsora menü:

Előétel: Tokaji libamáj pástétom, fügével, mézes-citromos kuglóffal és gránátalmás kerti salátákkal
Leves: Gyöngytyúk erőleves daragaluskával, julienne zöldséggel
Főétel: Borskéregben sült sertésszűz, sütőtök felfújttal, mandulás brokkolival, grillezett paprikával, krokettel és erdei gomba mártással
Desszert: Nugátos csokoládétorta Chilivel és eper mousse-szal

Vegetáriánus menü kérésre választható.

Jegyárak

Földszint:

8 fős V.I.P. körasztaloknál vacsorával, borokkal: 39.800 HUF
8 fős körasztaloknál vacsorával, borokkal: 34.800 HUF
6 fős asztaloknál sós falatkákkal, borokkal: 19.500 HUF

Erkély:

1-4 sor, borkóstolóval: 16.500 HUF
5-7 sor, borkóstolóval: 14.500 HUF
8-9 sor, borkóstolóval: 12.500 HUF

A 100 Tagú Cigányzenekar megalakulásának története

A Magyar Örökség-díjas, világhírű 100 Tagú Cigányzenekar megalakulását 1985-ben egy áprilisi szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország számos városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. Akkor megfogalmazódott, hogy egy szervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti ezt a több éve fennálló szellemi űrt. Ezek után az alapítók – Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos – több hónapos előkészület után 1985. november 2-án megalakították a “Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet”, melyet később a muzsikusok 100 Tagú Cigányzenekar névre kereszteltek.

A bemutatkozó koncertre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1986. március 22-én a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termében –a mostani koncert helyszínén- került sor. A premierre egyszerre figyelt fel a hazai és a külföldi zeneértő közönség. A 100 Tagú Cigányzenekar elindult világhódító útjára, példát közvetítve a többségi és kisebbségi társadalomnak, hidat és empátiát képezve közöttük. Célja, e kivételes zenei érték életben tartása, megőrizve azt az évszázados hagyományt, melyet a cigányok családi örökségként, generációkon át hordoznak. A kitartó és eredményes munkájával pozitív, image formáló intézménnyé vált. A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet.

A 100 Tagú Cigányzenekar húsznál több CD-t, számos DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. Számos rádió és TV felvétel készült róluk, több film is például egy road-movie, 2003-ban Monte-Carlo-ban “AVES” címmel. A Magyar Rádió Nívódíját, több hazai és nemzetközi fesztivál szakmai díját vehették át. 2000-ben elnyerték a Magyar Örökség Díjat, és ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is.

A 100 Tagú Cigányzenekar a világhírű művészi és hagyományőrző munkájáért bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe és 2014. március 18-tól jogosult a “Hungarikum – Kiemelt Nemzeti Érték” kitüntető cím használatára.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.