Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Táncfesztivál 2019

Budapest Táncfesztivál 2019

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Két hétig a tánc fővárosa lesz Budapest – mondta Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója a január 16-i beharangozó sajtótájékoztatón.

A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én a budapesti Millenáris Parkban. Az egykori ipari épületet kifejezetten tánc előadásokra tervezték át, így a nemzetközi szinten is kimagasló magyar táncegyüttesek elsőrangú, a táncműfajt speciálisan kiszolgáló játszóhelyen mutathatják be produkcióikat.

A klasszikustól a legmodernebb stílusig összesen 24 előadással és 9 premierrel várják az érdeklődőket.

A Magyarországon először fellépő, a kortárs tánccal átszőtt hip-hop formanyelvét használó Company Wang Ramirez produkciójában öt táncos, egy hatodik, titokzatos személy, valamint egy fehér és szinte átlátszó gömb kelt igazán meglepő hatást a Nemzeti Táncszínház színpadán. A külföldi társulatok előadása mellett öt nagy hazai együttes bemutatója is színesíti a választékot.

A Táncfesztivál a Győri Balett legújabb, a Passage címet viselő premierjével indul, kiegészülve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán, illetve a PianoPlays című etűdök, amelyben Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész is közreműködik.

A Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását, Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul legújabb, Álom luxus kivitelben című bemutatójához.

A Kecskemét City Balett Traviatája ifjabb Alexander Dumas regényét „A kaméliás hölgy” örök klasszikusát és Verdi csodálatos operáját egyesíti a tánc formanyelvével.

A Székesfehérvári Balett Színház alkotásában a társulat mellett két egyedülálló, gazdag életutat, egyúttal művészi pályát bejárt, művészi hivatásukban jelenleg is aktív táncművész – Lőrinc Katalin és Krámer György és egy különleges tehetségű, kreatív zeneművész, Lőrinszky Attila lépnek színpadra.

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját a Credot táncolja, amely a Grammy-díjas Arvo Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaibb kollázs darabja.

A Budapest Táncszínház Zachár Lóránd darabját mutatja be, amelyet Bulgakov és Chagall munkássága inspirált.

Kuriózumként egy néptánc produkció is szerepel a fesztivál műsorán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncképekkel, megható lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit a Magyar hősök, csaták és szerelmek című bemutatójukban.

Két Lábán-díjas előadást is műsorra tűztek. Goda Gábor Cseppkánon rendezését, amely 2015. évi legjobb kortárs tánc előadása és a Forte Társulat V. Vonósnégyes/ Concerto című művet, amely 2017-ben nyert Lábán Rudolf díjat.

Budapest Táncfesztivál új épületében, a Millenáris Parkban a nagyteremben 368, míg kistermében 120 művészetet kedvelő néző foglalhat helyet. A ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben kiemelkedőnek számít a pillérek nélküli előcsarnoki tér felett “lebegő” kisterem a maga 1500 tonnányi vasbeton szerkezetével.

A fesztivál nemzetközi sztárvendégei a BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, akik Leonard Cohen, Kanada egyik legnagyobb zenei nagykövetének dalait öntik mozdulatokba, három nemzetközileg elismert koreográfus segítségével. Emellett a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet egyik kiemelkedő alakja két előadással érkezik Budapestre. A gyermekeknek készült Hocus Pocus a képek hatalmán, mágiáján és az általuk kiváltott érzéseken alapul, míg a Vacuum című darabjában az optikai csalódás és két táncos testének kis részei egyfajta képgalériát alkotnak, amelyben számos kiváló festő és alkotó művét megtalálhatjuk, Rembrandttól Bill Violán át Caravaggioig.

1ErtlcimA sajtótájékoztatón részt vett Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Solymosi Tamás a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész és koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője. Videó üzenetben jelentkeztek be a fesztiválon fellépő külföldi produkciók vezetői.

Végül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, Schwartz Zoltán hegedűjátékában gyönyörködhettünk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.