Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Danubia Zenekar 2019

Danubia Zenekar – 2019 Tavasz

1DancimlapAz Óbudai Danubia Zenekar Próbatermében jártunk, ahol először ízelítőt kaptunk a január 17-i zeneakadémiai koncertből – az együttest Ricardo Casero spanyol karmester vezényelte.

Majd ezt követően beszámoltak a 2019. tavaszi félévükről. A sajtótájékoztatón részt vett Ács Péter ügyvezető, Hámori Máté művészeti vezető, Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere és a karmester Ricardo Casero. A sajtótájékoztató háziasszonya Barabás Éva volt.

Megtudtuk, hogy első alkalommal vezényli a Danubia Zenekart Ricardo Casero, aki Mendelssohn népszerű hegedűversenye mellett, Sibelius és Takemitsu kevésbé ismert műveit fogja dirigálni január 17-én. A Mendelssohn mű szólistája Pusker Júlia lesz.

Ricardo Casero karmestert Hámori Máté mutatta be …

Elmondták, hogy az ÓDZ 2019-ben is tovább építi igényes repertoárját, amely sok huszadik századi és kortárs művet felvonultat fel. Olyan szerzők és művek is terítékre kerülnek, akiknek népszerűsége világszerte emelkedőben van, itthon azonban eddig valamiért háttérbe szorultak. Ilyen például a japán Takemitsu is, illetve Thomas Adés a fiatal brit zseni és Sofia Gubaidulina az ezoterikus orosz látnok remekművei.

Egyre nagyobb teret kap az együttes életében az aprólékos műhelymunka, ennek jegyében folytatódik a tavaly útnak indított Mesterműhely sorozat a BMC-ben. A koncert idei sztárvendége Bálint János a világhírű magyar fuvolás lesz, aki a koncert előtt nyilvános mesterkurzust is tart majd az érdeklődőknek.

A Zeneakadémián március 14-én csupa hegedűs versenyművet felsorakoztató program lesz. Kelemen Barnabás ezúttal karmesterként áll a zenekar élére. Gubaidulina Offertoriumának szólistája Cosima Soulez-Lariviere, a 2017-es Nemzetközi Bartók Hegedűverseny győztese lesz. Vivaldi Négy évszaka pedig Zalai Antal tolmácsolásában hangzik fel ezen az estén.

Hámori Máté művészeti vezető két slágert is vezényel a tavaszi sorozatban. Február 14-én Beethoven IX. szimfóniáját, április 18-án a sorozat zárókoncertjén pedig Bach János -pasióját.

A BMC- ben 3 koncertből álló új sorozat indul, amely a szalonok világát idézi. Egy-egy jelentős 18-19. századi személyiség és köréjük csoportosuló művészek és bohémek adják a témát. Rousseau-tól Casanován át George Sand-ig ível a sorozat tematikája, a zenék pedig hasonlóan színes merítést kínálnak Rameau-tól, egészen Chopinig. A sorozat házigazdája Eckhardt Gábor zenetörténész lesz. Rousseau – február 8- án és 9-én, Casanova – március 22-én és 23-án, George Sand – Május 10-én és 11-én.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.