Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Gazdasági Évnyitó 2019

HG Media – Gazdasági Évnyitó Konferencia – Szárnyaló gazdaság határai

Nagy érdeklődés kísérte a HG Media Gazdasági Évnyitó Konferenciáját, melyet Szárnyaló gazdaság határai címmel rendeztek meg 2019 január 30-án Budapesten a New York Palace Hotelben.

Banai PéterA megnyitó előadást Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára tartotta. Beszédében kiemelte, hogy a kormányzat várakozása szerint idén is elérhető, hogy a magyar gazdaság 4 százalék körüli mértékben növekedjen. Hosszabb távon a növekedés elsődleges korláta a munkaerőhiány. Az aktivitási ráta növelésében lát még mozgásteret a kormányzat, különösen az 55 éven felüliek foglakoztatásában. A növekedés hosszabb távú fenntarthatóságához a vállalkozások termelékenységének javulása is szükséges. A magyar kkv-k termelékenysége nemzetközi összehasonlításban alacsony. A helyzeten az adóadminisztráció csökkentésével készül segíteni a kormányzat. Az adóelvonás szintje is még mindig magas, hosszabb távon ezt is csökkenteni kell. A hatéves bérmegállapodás keretében idén a szociális hozzájárulási adó kulcsa 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken.

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy korszakváltás történik a magyar gazdaságban. Vége van annak a helyzetnek, hogy olcsó és nagyszámú munkaerő áll rendelkezésre. Míg korábban a gazdaság arra épült, hogy megfelelő képzettségű munkaerő viszonylag olcsón volt elérhető, ma már a vállalkozásoknak ki kell termelni a 10, 20 vagy 30 százalékos béremelés alapjait. Felhívta a figyelmet, hogy a monetáris politikai környezet változásával vége lesz az olcsó és bőséges pénz korának is. A korszakváltás további elemeiként a digitalizációt jelölte meg, illetve hogy a következő 10 évben a hazai vállalkozások felénél generációváltás történik.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, fontos az állami kezességvállalás. A finanszírozási igény a kkv-szektorban továbbra is jelentős. A legfrissebb adatok szerint 2018 harmadik negyedévében a kkv-szegmens hitelállománya 14 százalékkal emelkedett. Ennél is gyorsabb ütemben nőtt az állami kezességvállalás kkv-khoz juttatását végző Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya. Az MFB Csoporthoz tartozó társaság kezességvállalási portfoliójának növekedési mértéke tavaly az előzetes adatok szerint megközelítette a 150 milliárd forintot. 2018-ban a cég több mint 40 ezer kkv-hitelhez vállalt kezességet.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke előadásának témája az Értékteremtő innováció volt. A hazai kutatás és innováció fejlesztési céljai, irányai és eszközei a nemzetközi versenyképesség megerősítéséért.

Az előadások után Pénzügyi szemmel – Kerekasztal beszélgetés következett, amelyen részt vettek: Dr. Berta Adrienn a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatója, Essősy Zsombor a Magyarok a Piacon Klub elnöke, Jákli Gergely az EXIM Bank Zrt. vezérigazgatója, Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Szabó Levente a Takarékbank Zrt. vezérigazgató-helyettese. A beszélgetés témái: hogyan áll, mennyire pörgött fel a vállalatok hitelfelvétele, a Növekedési Hitelprogram Fix, vannak-e jó, finanszírozható ötletek, az európai uniós forrásokból mennyi marad a következő időszakra, hogyan állnak a kifizetések.

Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb iránya a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése lesz, mivel a kkv-k több embert nem fognak tudni a foglalkoztatásba bevonzani” – hangsúlyozta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, aki a mintegy száz céget tömörítő, a vállalkozói középréteg érdekeit képviselő Magyarok a Piacon Klub elnöki tisztét is ellátja. „Ahhoz, hogy a kkv-k több GDP-t tudjanak előállítani ugyanakkora mennyiségű munkaerővel, egy adott foglalkoztatottnak többet kell teljesítenie. A cégek teljesítményének növelését elősegíthetik az ipar 4.0 megoldások, amelyeken belül rendkívül sok tevékenység, lehetőség van arra, hogy a vállalkozások és azon belül az egyének hatékonyságukat növelni tudják.

A vállalkozások technológiai korszerűsítésére állnak is rendelkezésre források. A mikro-, kis- és középvállalkozások uniós forrású, kamatmentes hitelt igényelhetnek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által létrehozott MFB Pontok hálózatán keresztül. Az MFB által meghirdetett KKV Technológia Hitelprogram 1-50 millió forintos összegben nyújt forrást eszközbeszerzésre, korszerűsítésre. A legalább 10 százalékos önerő mellett felvehető hitelkonstrukció előnye, hogy kezdő vállalkozások is igényelhetik legfeljebb 25 millió forintig. A termék a teljes kkv-szektor által igénybe vehető. A hitelből IT-eszközök, gépek, nagy értékű termelő eszközök egyaránt beszerezhetők tudtuk meg Dr. Berta Adrienn, MFB főigazgatótól.

Beszállítók és beszállítói integrátorok támogatása témában tartották a következő Kerekasztal beszélgetést. Szóba került a KKV-k beszállító képességének javulása és a beszállítói tevékenységet végző vállalatok számának növelése, a magyar beszállítói program, milyen segítségre lenne szükség a növekedéshez. A beszélgetésen részt vettek: Ali Robert, az Audi Hungaria Zrt. Általános Beszerzés osztályának vezetője, Pomázi Gyula, Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági Stratégiákért és Szabályozásért Felelős Helyettes államtitkára, Pongrácz Ferenc, a Tungsram Innovation ügyvezető igazgatója, Szemán Illés, a GE Aviation beszerzési igazgatója.

A hazai kkv-k beszállítói képességeiről szóló kerekasztal-beszélgetésen Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a kormányzat által 2017-ben elindított Beszállítói Fejlesztési Program célja, hogy minél több vállalkozás szerezzen olyan képességeket, amelyekkel az országban működő multinacionális cégek, illetve hazai nagyvállalatok elismert beszállítóivá válhatnak. Pongrácz Ferenc, a Tungsram csoport innovációért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai beszállító kkv-k között vannak olyan vállalkozások is, amelyek a szimpla bérgyártáson túl a magasabb hozzáadott értéket jelentő innovatív termékeket is elő tudnak állítani. A Tungsram 120 országban van jelen, termékeik több mint 95 százalékát exportálja. Kiemelte: az innovatív hazai beszállítókkal való együttműködésük révén sikeres magyar ötleteket, innovációkat tudnak kivinni a világpiacra.

A Digitalizáció gazdaságra gyakorolt hatása – Kerekasztal beszélgetés témái: 2025-re éves szinten 9 milliárd euróval, azaz körülbelül 3000 milliárd forinttal növelheti a GDP-t Magyarország, ha sikeresen gyorsítja fel a gazdaság digitalizációját – olvasható a McKinsey jelentésben. Kik és milyen lépésekkel kapcsolódhatnak sikert prognosztizálva a digitalizációhoz. Hogy állnak a kkv-k a digitalizációval. Segít ebben nekik valamilyen program. Mennyivel nőhet egy vállalkozás bevétele megfelelő digitális eszközök használatával. A beszélgetésen részt vettek: Dr. Bárdos Krisztina, Katona László, IFKA, Jánoskuti Levente, McKinse, Laufer Tamás, IVSZ, Rehus Péter, IBM, Sőrés Tamás, Microsoft Magyarország,

Az uniós finanszírozású „Ipar 4.0 Mintagyárak” kiemelt projekt célja éppen az, hogy a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások megismerhessék a mintagyárakban működő legújabb technológiákat, valamint módszertani ismereteket kaphassanak ezek bevezetésének és alkalmazásának megkönnyítésére. Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., illetve az IVSZ részvételével létrejött konzorcium által koordinált projekt keretében a kkv-knak ingyenesen van lehetőségük megtekinteni ipar 4.0-ás technológiákat, megszerezni a hasznos tudásanyagot, továbbá beruházási és projekttervhez jutni, amelyet professzionális ipar 4.0 tanácsadók együttműködésével készítenek el – mondta Katona László, az IFKA iparfejlesztési tanácsadója.

A KKV szektor fejlesztésére irányuló EU-s és hazai pályázatokról Rapcsák Dániel, a Vanessia Kft. szakmai igazgatója tartott előadást.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.