Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Magyar Katonai Térképészet

100 éves a Magyar Katonai Térképészet

Az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának századik évfordulóját ünnepelték a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, 2019. február 1-jén. A centenárium alkalmából a köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az MH Geoinformációs Szolgálatnak.

1MiniszterÜnnepi beszédet mondott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség az ország védelmi képességének utolsó bástyája, s a közelmúlt bebizonyította, hogy ebben a rendszerben a katonai térképészek munkája nélkülözhetetlen. Gondoljunk 2015-re, amikor a határzárást végrehajtották, hiszen pontosan ki kellett jelölni a határvonalat.

Mint mondta, az átfogó haderőfejlesztésnek a katonai térképészet is része lesz. A Magyar Honvédség napjainkban jelentős átalakuláson megy keresztül, és ennek a korszerű, ütőképes, modern haderőnek szerves része a térképészet.

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében szintén a katonai térképészek nélkülözhetetlenségét hangsúlyozta. Az önálló magyar katonai térképészet elmúlt száz éve bizonyítja, hogy a magyar emberek ezen a területen is tudnak maradandót alkotni.

1ZaszloA centenárium alkalmából adományozott csapatzászlót a köztársasági elnök főhadsegéde, Szegő László dandártábornok adta át Szalay László ezredesnek, az MH GEOSZ szolgálatfőnökének.

Az adományozó levélben Áder János így fogalmazott: A katonai térképészek olyan pontosan ismerik a látható, mérhető világot, benne közös hazánkat, ahogy csak nagyon kevesen. Emlékeztesse önöket ez a zászló elődeikre, akik az elmúlt századok során különleges tudást alkalmazva megannyi hősies küzdelemben álltak helyt.

Szalay László ezredes ünnepi beszédében elmondta, hogy mennyire fontos számukra az adományozás, hiszen egy katonai szervezet nem létezhet csapatzászló nélkül. Ahogy nemzeti lobogónk piros-fehér-zöld színe az erőt, a hűséget és a reményt jelképezi, a csapatzászló a hazához, a katonai eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, bátorság, katonai becsület és bajtársiasság szent jelképe számukra. Kituntetes2

Az eseményen elismeréseket adtak át, majd levetítették a magyar katonai térképészet száz évét bemutató filmet.

Az évforduló alkalmából megjelent a Zrínyi Kiadó gondozásában A magyar katonai térképészet 100 éve című kötet.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.