Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Házasság hete

Házasság hete – Randevú egy életen át …

Az egymásra szánt idő fontossága még nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban. Közösen tenni valamit a párunkkal, ami a kapcsolat erősödését szolgálja és erre időt szánni – ez minden korban érték!

A keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával tizenkettedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

2HazassagA február 10 – 17 között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Házasság Hete Mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott 2008-ban. Elsősorban azzal a céllal, hogy programok szervezésével, illetve regionális rendezvények katalizálásával, országos internetes programfelület biztosításával elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek és sikeres példák. A széles körű társadalmi és civil összefogáson alapuló országos rendezvénysorozatnak jelentős szerepe van a házasság megítélésében bekövetkezett pozitív szemléletváltásban és a házasságkötések számának növekedésében is.

Dr. Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy kétségtelenül változnak az életkörülmények, a munkaerőpiaci kihívások, a technológiai környezet, ami a kapcsolatokra is kihat, de a másik emberhez való biztos kötődés igénye állandó. Nagyon mélyről fakad az a szükséglet, hogy valaki mellett biztonságban érezzük magunkat elfogadó és szeretetteljes közegben. Majd hozzátette, igazodva a digitalizálódó nemzedék igényeihez, a modern technológiát is alkalmazva a házasságra készülőknek és a már házasságban élőknek a hagyományos programok mellett idén Házasság start online tréninggel is készülnek.

A SE EKK Mentálhigiéné Intézet igazgatója, dr. Pethesné Dávid Beáta egyetemi tanár.

A sajtótájékoztatón felszólalt dr. Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök.

Felszólalt Kondor Péter evangélikus püspök …

Dr. Gorove László és felesége, Gorove Kriszta – a házasság hete idei házaspár arca.

A moderátor Novotny Zoltán sportriporter volt, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke.
1Hazassagcim
A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 10., vasárnap 10:30: Nyitó istentisztelet, Noszvaji Református Egyházközség. Igét hirdet: Pásztor Dániel püspökhelyettes.

Február 11., hétfő 18 óra: Gyűrű-kúra újratöltve. Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta.
(Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 12., kedd 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta – a házasság hete idei arcai; Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója és felesége, Fábián Monika; Sapszon Borbála karnagy és férje, dr. Varga Márton. Moderátor: Mohay Bence sportriporter. (ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 13., szerda 18 óra: Szabad egy táncra? – Hogyan építsük újra kapcsolatunk egységét, és őrizzük meg a házasság frissességét? Interaktív tánctanulás és beszélgetés pároknak Erdőfi Dániellel és Erdőfi Annával, a Rebuild – Párkapcsolat-építő Tánc® módszerének kidolgozóival. (Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 14., csütörtök 10 óra: Családról és munkáról – Családbarát konferencia a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet. (Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Gemma énekegyüttes közreműködésével. Vezényel: Tóth Márton karnagy. Igét hirdet: Kondor Péter püspök. (Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., péntek 18 óra: Vitaminok és nyomelemek a házasságban. Előadók: dr. Gorove László és Gorove Kriszta, a házasság hete idei házaspár arca. (Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 16., szombat 17 óra: Intimitás a házasságban. Selmeczi László és Selmeczi Ottilia lelkigondozók előadása. (TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 17., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Mohos Gábor – Esztergom–budapesti segédpüspök. (1056 Budapest, Március 15. tér 2.)

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten: www.hazassaghete.hu, www.facebook.com/hazassaghete

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Győrött, Kaposváron, Szolnokon, Pécsett – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A Házasság Hete Szervezőbizottságában közreműködő szervezetek: Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.