Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai tavasszal sem hagyják meglepetés nélkül a közönséget. Hogy mire készülnek? Igazi zenei kavalkád lesz a zenei kínálatuk. Benne lesz a napsütés, a romantika, a kábulat .. A zenekarral az alábbi időpontokban és helyszíneken találkozhatunk

Müpa: február 17-18-19 – Stravinsky: vad, modern, elkábít

Igor Stravinsky megváltoztatta a zenetörténelmet sokkoló, modern nyelvezetével. Provokatív volt és pimasz, okos és humoros. Híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával. A Budapesti Fesztiválzenekar a szerző legnépszerűbb darabjaival és néhány ritkasággal készül februári koncertjeire. Az igazi nagyvadak közül elhangzik a Zsoltárszimfónia és a Tavaszi áldozat is. Miért izgatja Fischer Iván fantáziáját a Tavaszi áldozat? Mi miatt fulladt botrányba a darab bemutatója? Milyen az ősemberek dallama? Lehet-e a zenének olyan hatása, mintha valamilyen tudatmódosítót szednénk? A BFZ zeneigazgatója a linkre kattintva a zongora mellett ülve mesél.

Müpa: február 27–28. + március 2. – Francia bohémvilág, romantika

Pinchas SteinbergAz elbűvölő francia bohémvilágból az orosz népmesék miliőjébe repít a koncert, amelyen az izraeli karmester, Pinchas Steinberg kalauzol végig. Bizet elbűvölő szimfóniája fiatalos lendülettel, Sosztakovics csellóversenye személyes vallomással kecsegtet. A hangverseny a romantikus zene egyik leghíresebb darabjával, az Egy kiállítás képeivel zárul. Az est szólistája Alekszandr Knyazev, akit Rosztropovics méltó utódjának tartanak.

Zeneakadémia: március 7–8. – Egy koncert tele napsütéssel

Bazsinka JózsefHév, könnyed elegancia és sok-sok zsenialitás. Tavaszköszöntő márciusi hangversenyükön elhangzik Haydn humorral teli 80. szimfóniája, egy fényes és ünnepélyes, hegedűszólókkal tarkított Mozart-szerenád, és egy különleges tubaverseny, amelyben egy pillanat alatt megváltozhat minden. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, a tubaverseny szólistája: Bazsinka József.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.