Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

José Cura és a Magyar Rádió

José Cura és a Magyar Rádió együttműködése

1RadioA Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze lesz három évig José Cura argentin operaénekes, karmester és zeneszerző a 2019/2020-as évadtól – jelentette be sajtótájékoztatón Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója.

Az ősszel induló koncertévadban november 13-án José Cura a Müpában vezényli Verdi Requiemjét. 2020. január 29-én pedig a Zeneakadémián saját vígoperája, a Montezuma és a vörös hajú szerzetes című darab ősbemutatóját dirigálja. Énekesként Leoncavallo Bajazzók című operájában láthatja őt a magyar közönség 2020. április 21-én Canio szerepében a Müpában, Kovács János vezényletével – ismertette a programokat Kovács Géza, majd hozzátette, Cura Magnificat és Ecce Homo című művét még idén ősszel hanglemezre rögzítik. És közös külföldi hangversenykörútról is tárgyalnak.

José Cura az Ecce Homo című 45 perces, háromrészes oratóriumának ősszel kezdődő felvételéről elmondta, hogy ennek ütemezését elkezdték. Világsztárok fogják énekelni, Elisa Balbo szoprán, Vesselina Kazarova mezzoszoprán, Ramón Vargas tenor és Nicolas Testé basszus működik közre. Majd hozzátette – amit felvesz a Rádió, örökre megmarad és ez egy hihetetlen érzés!

A saját vígoperájáról pedig azt mondta, hogy 30 évig feküdt a fiókjában, majd egy nagytakarítás alkalmából ismét a kezébe került és egy délután megírta a librettóját. Sok idézetet fogunk hallani operákból, érdekes és tanulságos lesz!

Kovács Géza bejelentette, hogy a MRME örökös zenei főigazgatója Vásáry Tamás továbbra is, Kovács János pedig első állandó karmestere lesz.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.