Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Az aranykor után

Kenneth Hamilton – Az aranykor után

AranykorAz aranykor után című kötet olvasásához nincs szükség túlzottan mély zenei képzettségre, bőven elég a zene világa iránti természetes nyitottság és kíváncsiság.

Hamilton azt a történetet meséli el, hogy a 19. századi zongoraestek, ezek a turbulens, olykor botrányos, minden ízükben élő, gyakran kiszámíthatatlan események miként váltak napjainkra formális, merev és kiszámítható rendezvényekké.

A múltnak van ami gazdagabbá és színesebbé teheti a mai koncerteket, anélkül, hogy szentségtörésről kellene beszélni. Van, amit vissza lehetne tanulni a múltból, s van, amit örömmel tanulna meg a közönség is. Főleg úgy, hogy a mai koncertek repertoárjának zöme abból a korból származik, amire ma – sok szempontból – joggal mondjuk: aranykor.

A zongoristák számára a könyv nemcsak a repertoárral, hanem az előadói hagyománnyal kapcsolatban is számos meglepő kijelentést tartogat.

2AranykorAz zenekedvelő olvasóknak pedig azt mutatja meg, hogy mennyire más volt egykor a zongoraestek gyakorlata, s hogy a közönség hogyan alakult át hangos, aktív résztvevőből a pódiumról osztott zenei áldás passzív befogadójává.

A meglepetésekben bővelkedő és sok esetben szórakoztató könyv azt a feladatot végzi, amit a zenének kellene: közel hozza a koncertek világát a közönséghez.

A könyv írója Kenneth Hamilton egyszerre gyakorló zenész és muzikológus: zongoristaként rendszeres vendége a világ legjelentősebb hangversenytermeinek.

A kötetet Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész mutatták be a Magvető Cafe-ban február 28-án, zenei betétekkel illusztrálva.

Rózsavölgyi és Társa Kiadó www.rozsavolgyi.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.