Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Zöld könyv

Zöld könyv – Útmutató az élethez

1Zoldjo91. alkalommal rendezte meg az amerikai filmakadémia a 2018-as év legjobb filmjeit és filmeseit díjazó Oscar-gálát. 24 kategóriában hirdették ki a győzteseket. A fődíjat Peter Farrelly „Zöld könyv” című alkotása nyerte. Szintén Farrelly filmje hozta el a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő díjat is.

A valós történetet feldolgozó Zöld könyv (Green Book) a zongorista Don Shirley hatvanas évekbeli amerikai turnéját követi nyomon, amihez fel kellett bérelnie valakit, aki egyszerre sofőr és kidobóember, ugyanis a fekete zenész számára nem volt veszélytelen a déli államokban fellépni.

Tony Lip az olasz származású amerikai éppen munka nélkül van, jelentkezik a munkára. Ráesik a választás. Két világ találkozik össze, Don Shirley műveltsége és kifinomultsága Tony Lip, az egykori kidobó ember nyers modorával, aki azonban remekül ért ahhoz, hogyan oldja meg a nehéz helyzeteket, és erre sokszor szükség is van a déli államokban.

2ZoldA Zöld könyvre azért van szükségük útközben, mert arról tájékoztat, hogy egy színes bőrű ember mit tehet, hol ehet, hol szállhat meg … Útmutató az élethez, mert az életébe is kerülhet, ha megszegi a törvényt, hiába híres zongorista.

Don Shirley a feketékkel szembeni megaláztatásokat hihetetlen méltósággal tűri, ami ámulatba ejti Tony Lipet, aki ugyan egyszerű ember, de jólelkű. Igazságérzete fellázad a durva fehér emberekkel szemben és a feketék oldalára áll. Bár Don Shirley kifinomult stílusa szöges ellentéte Tony Lipnek, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek …

A film méltán lett fődíjas, jellemábrázolása maradandó élményt nyújt! A moziból kijőve még sokáig a hatása alatt marad az ember.

Rendező: Peter Farrelly. Szereplők: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Don Startk, P. J. Byrne. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Megtekinthető 2019. február 21-től a hazai mozikban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.