Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

CSEND 2019 Pannonhalmán

CSEND 2019 kiállítás Pannonhalmán

Kulturális és spirituális évad lesz CSEND 2019 címen a Pannonhalmi Főapátságon. Az évad beharangozó sajtóeseményét Budapesten a FUGA Építészeti Központban tartották március 6-án. A Főmonostorban az érdeklődők kortárs művészek munkáit tekinthetik meg a „Csend” című tárlaton március 21-e és november 11-e között. Az apátsági galériában pedig Lucien Hervé „Az építészet csendje” című kiállítás lesz április 12-e és november 11-e között.

1PannonCimAz eseményen Hortobágyi T. Cirill OSB főapát, Dejcsics Konrád bencés szerzetes, kulturális igazgató, Rácz Zoltán művészeti vezető, Gálffi László színművész, Lippai Vera gyermekjogi szakértő, Erőss Nikolett művészettörténész, kurátor gondoltait ismerhettük meg. Miért éppen a csend? Erre próbálnak válaszokat nyújtani a 2019-es programjaikkal.

A sajtótájékoztatón Hortobágyi T. Cirill főapát arról beszélt, hogy szeretnék a csendet valamilyen módon felmutatni, hiszen ebből táplálkozik a szerzetesi élet. Nem feltétlenül könnyű megélni sem, időt kell szánni rá, hogy táplálékká válhasson, néha megállni, két lépést hátralépni, megnézni, hol tart az életünk. A csendnek is annyiféle dimenziója van. Létezik a szemlélődés csendje, a megnyugvásé, a letisztulásé. A dolgok összerendeződésének csendje. Van cinikus, elhallgató, megalkuvó csend, a prófétai hang elnémulása. De létezik a szolidaritás csendje is, amikor szavak nélkül ott állok a másik mellett, osztozva gyászában, bajában. Szavak nélkül, de tettre készen, ha a helyzet úgy kívánja.

1CirilljoA főapát szerint a monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzék be. Nagyszerű küldetésük van Pannonhalmán – Isten országát építhetik! De nemcsak a keresztények, hanem minden jóakaratú ember részt vehet ebben, aki megtapasztalja a monostor üzenetét. Isten országát építeni, azaz a Földünkön a rablógazdálkodást, a nyomasztó környezeti terhelést kezelni, társadalmunk és az emberiség nagy konfliktusait, a kibékülés felé vinni, csak összefogva lehetséges. Elkülönülésben, elszigetelődésben nem fog sikerülni. Legyen az vallási, felekezeti, bőrszín szerinti, nemzeti, vagy bármely elkülönülés. Majd hozzátette – Pannonhalma ezért áll mindenki előtt nyitva és én ezért köszöntök mindenkit egyforma szeretettel és testvéremként!

A pannonhalmi szerzetesközösség 2019-ben az imádság és a közösségi élet keretében kiemelten a csendre figyel. A bencés közösségnek e döntéséből kiindulva a Pannonhalmi Főapátság 2019-es kulturális és spirituális évadát a csendnek szenteljük- mondta a Főapát.

Konrád atya, a kulturális igazgató szerint az évad építkezik a monostor csendtapasztalatára, ezt próbálja a kultúra és a spirituális párbeszéd eszközeivel a szélesebb közönségnek felajánlani. Ugyanakkor a csend e belső dimenzióin túl, meg szeretné vizsgálni milyen aspektusokkal rendelkezik még a hallgatás, a csend a mai világban. A zene és a többi művészet, az irodalom és a szociológia interdiszciplináris megközelítéseiben miként éli meg a mai ember a csendet, mint a diskurzus megszakítását, mint a megértési folyamatban beálló pillanatnyi szünetet.

Erőss Nikolett, a CSEND 2019 kiállítás kurátora pedig arról beszélt, hogy a csend sokféle lehet. A hallgatás, a szavak hiánya jelenthet megrendülést, de lehet a félelem, a fenyegetettség csendje is. A nem-megszólalás, a nem-kiállás valamiért vagy az elhallgatás csendje hasonlóan mély rétegeket rejt: az ilyen nehéz, terhelő csendek ismerősek lehetnek családi, iskolai környezetből, de szélesebb társadalmi kontextusból is. A csend tanúság, a csend cinkosság, az egyén és a közösség elválasztója és összetartója is. Létezik az elhallgatás, a szembe nem nézés, a megalkuvás cinikus csendje, de van a szolidaritás, az együtt érző csend is. És létezik a kimondhatatlan események előtti, megrendült csend, vagy a befogadásra és megértésre reflektáló, és a találkozásra kinyíló, illetve a meditatív csend.

A fesztivál díszvendége Gidon Kremer, a világhírű hegedűművész lesz. A nyitókoncerten Mieczysław Weinberg – Moishe Vainberg – lengyel-zsidó zeneszerző darabját adják elő.

1JulcsiA fesztivál házigazdája Gálffi László színművész, aki Lénárd Sándor, az őserdő csendjébe elvonuló orvos életét és munkásságát mutatja be, valamint Arthur Rimbaud műveiből készül részletekkel. A csendnél dinamikusabb dolgot elképzelni sem tud, a színházban is nagy súlya van.

Remélik, hogy a Pannonhalmával kapcsolatba kerülő vendégek számára kinyitják a csend dimenzióit. Aki arra jár, ne hagyja ki, nézze meg a kiállítást és hallgasson bele a csendbe, megér egy misét!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.