Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Érték és Minőség Nagydíj

Újra célpontban a minőség a Kárpát-régióban – Érték és Minőség Nagydíj pályázat

Meghirdetésre került a 2019. évi Érték és Minőség Nagydíj pályázat a Kárpát-régió egész területére március 12-én a BENCZÚR Házban, amelyet második alkalommal írtak ki. Pályázni május 24-ig lehet.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra jelentkezhet minden természetes és jogi személy, egyéni vállalkozó, vagy alkotóközösség. A meghirdetett 39 pályázati főcsoport érinti többek között a vendéglátást, az építő-, a bútor-, a mezőgazdasági- és élelmiszeripart, az infrastrukturális beruházásokat, az informatikai programokat, rendszereket, szabadidős és kulturális tevékenységeket, rendezvényeket, az oktatást, az orvostechnikai- és kozmetikai szegmenst, vagy akár a ruházati és sporttermékek gyártását is.

1Eertekeloadok

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve a magas színvonalú szolgáltatások nyújtásának. A pályázat tárgya kizárólag a gazdasági életben már ténylegesen testet öltött termék, szolgáltatásban megvalósult ötlet, innovatív elképzelés lehet – tudtuk meg Kiss Károlyné Ildikótól az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Titkárság ügyvezető igazgatójától.

A sajtótájékoztatón Kiss Károlyné Ildikó elmondta, hogy az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy bevezetését a fejlődés diktálta. A Kiírói Tanács fókuszpontjai között a tavalyi évben kiemelt helyet kapott a generációs megújulás elősegítése és a tudásvagyonnal való gazdálkodás értékelése. A bevezetés és az első esztendő sikeres volt. A pályázók nagy része kis- és középvállalkozó, persze nagy vállalkozás is található közöttük, de megjelentek a művészek, alkotók, szellemi szabad foglalkozásúak, egyéni vállalkozók és hagyományos gazdálkodást folytató őstermelők is. Ugyanakkor örvendetesnek tartják, hogy a pályázók között is tapasztalható a gazdasági élet területén jelentkező generációváltás, amely egyértelműen a nyitottság, a tenni akarás felé irányul. Kiváló példával szolgálnak arra nézve, hogyan lehet az innovációs tevékenység növelésével gazdasági előnyt szerezni.

A Kiírók Tanácsa döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy egy éves díjmentes használatát.

A díjat – Balázs Károly grafikus művész által tervezett – kitüntető oklevél tanúsítja, jelképe az Érték és Minőség Nagydíj emblémájával díszített, a Hollóházi Porcelángyár Kft. alkotó gárdája által készített egyedi iparművészeti trófea.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer keretében a Pályázat Kiírói Tanácsa, a pályázat kiírói és a kiírókon kívül különböző cégek, intézmények, szervezetek is felajánlanak különdíjakat.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított „minőség jelképét” a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között adják át szeptember 10-én.

A rendezvény fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, akinek köszöntőjét dr. Pap Csaba Gábor, Országgyűlés Alelnöki Titkárság vezetője ismertetett: „Örömmel tapasztalhattuk, hogy a Kiírói Tanács törekvése találkozott a kiemelkedő minőségű termékeket előállító vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozások céljaival. Egy minőségtanúsító védjegy csak akkor válhat sikeressé és ismertté, ha annak odaítélője, illetőleg jogosultja a helyi vállalkozásokat legjobban ismerő szervezetekkel együtt akar és tud működni. Éppen ezért kulcsfontosságú az együttműködési lehetőségek keresése, a meglévők megerősítése. Bízom benne, hogy a 2019-es év pályázói és a díjazottai a Kárpát-medencét is meghódítva képesek lesznek további sikereket elérni.

A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága. Az eseményen részt vett Potápi Árpád János államtitkár, aki azt mondta, hogy mindazokat az anyaországi és külhoni magyar vállalkozásokat, amelyek viselik az Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegyet, eltérő tevékenységük ellenére is összeköti valami: mindannyian hisznek szülőföldjük, szűkebb, tágabb régiójuk felemelkedésében. Bízom benne, hogy a pályázat során az idei évben tovább bővül azon vállalkozásoknak sora, amelyekkel partnerekként dolgozhatunk együtt hazánk és a Kárpát-medence felemelésében.

A pályázati rendszer külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Az eseményen Kelemen Hunor elnök képviseletében Kozma Mónika a PRO Economica alapítvány ügyvezető igazgatója vett részt, aki a következőket mondta: „Ez a pályázati lehetőség is azt bizonyítja a Kárpát-medencei magyarság számára, hogy gazdasági értelemben sincsenek határok, de fontosnak tartom azt is, hogy közösen alakíthatunk ki ebben a határtalanságban egy olyan gazdasági kultúrát, amelyben a vállalkozók nem pusztán csak vállalkozásaik felvirágoztatására törekednek, hanem arra is, hogy a minőség és az érték is munkájuk védjegyévé váljon. Bátorítom az erdélyi kis- és középvállalkozókat, népművészeti termékek kivitelezőit, egyéni vállalkozókat, hagyományos gazdálkodást folytató őstermelőket és innovációra építő kezdeményezéseket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az igényességre való közös törekvésben, a védjegyet pedig munkájukban tekintsék egy olyan mércének, amely az értékteremtésben elengedhetetlen.”

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Görgényi Ernő Gyula Város Önkormányzat polgármestere,

Gyurácz Németh Iván a Hollóházy Porcelángyár Kft. kereskedelmi és marketing vezetője, Hajnalné, Raucsik Krisztina a Hajnal Húskombinát Kft. ügyvezető igazgatója, Károlyi László a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. vezérigazgatója, Szabó Antal a Poli-Farbe Vegyipari Kft. ügyvezető igazgatója, Bálint Ágnes a ProfessionCert Kft. ügyvezető igazgatója, valamint köszöntőt mondott az erdélyi, mezőcsávási székhelyű SSM & SIU Kft. képviselője Szabó Zoltán Győző, ügyvezető igazgató.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.