Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Mentőhajó a Dunán

Mentőhajó a Dunán

Nagy érdeklődés közepette bocsátották vízre a Dunai vízi-mentő hajót március 28-án, a Viking Yacht Club Marina-parti kikötőjében. A sürgősségi mentőhajó négyévnyi előkészítő és szervezési munka eredményeként került átadásra és hamarosan a Dunán tölt be mentési, baleset-megelőzési feladatokat.

1MentocimA vízi mentés ötlete a Fővárosi Vízművek és a Wein János Alapítvány, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata együttműködésének köszönhetően valósult meg. Az Országos Mentőszolgálat háttér támogatásával, a Vízimentők szakszolgálata szakértelmére támaszkodva, a Fővárosi Vízművek anyagi támogatásával üzemel majd a mentőhajó a Főváros ivóvíz bázisainak helyet adó északi és déli Duna-szakaszon. Kezdetben csak nappal, majd ezt követően már nyújtott műszakban üzemel a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig, a későbbiekben kiterjesztve az útvonalat a Szentendrei-sziget kis-dunai oldalára, és végül a Szentendrei-sziget nagy-dunai oldalára is.

Köszöntőt mondott Bagyó Sándor a VMSZ, azaz a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Az ünnepélyes vízre bocsátáson köszöntőt mondott dr. Sármay András, Fővárosi Vízművek Zrt Igazgatóságának elnöke, kiemelve a 2019. március 31-i vezérigazgató, Haranghy Csaba érdemeit a mentőhajó projekt létrehozásában, megvalósításában. Köszöntőt mondott Keszler Ferenc, gazdasági vezérigazgató-helyettes és dr. Paksi Piroska, a Wein János Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki vezette az ünnepélyes vízre bocsátást.

Vízre bocsátás után Stipitz Árpád ferences atya megáldotta a mentőhajót.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.