Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Budapesti Fesztiválzenekar 2019

Budapesti Fesztiválzenekar

Megtudtuk mire készül a Budapesti Fesztiválzenekar: Az évad végén négy különleges programmal készül a Budapesti Fesztiválzenekar – árulta el Fischer Iván a sajtó munkatársainak.

Megszólal egy romantikus Bruckner-szimfónia (nem csak Bruckner-rajongóknak!)

A Müpában május 9-én, 10-én és 11-én Anton Bruckner 4. „Romantikus” szimfóniáját és Mozart G-dúr zongoraversenyét játssza a Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Fischer Iván, zongorán közreműködik: Emanuel Ax. „Az a gyönyörű és érdekes Bruckner zenéjében, hogy két nagyon különböző dolog keveredik benne. Tartalmilag ez egy nagyon pontos, vallásos, spirituális zene. Olyasmi, mint amit például a barokk zenében ismerünk az egyházi művekben. Hangzásában viszont olyan, mint a Wagner-operák. A lehető legromantikusabb, legnagyszabásúbb, legérzelmesebb – majdhogynem érzéki romantikus zene. Ez ellentmondás vagy nem? Tulajdonképpen ami így létrejön, az egy kolosszális, fantasztikus zenei építmény, olyan, mint egy nagy katedrális, de az érzés, ami bennünk van, az egy érzéki emelkedettség, egy emocionális, fantasztikus tetőpont”- mondta Fischer Iván.

Leonidas Kavakos karmesterként is tarol

Leonidas Kavakos leteszi a hegedűjét és vezényelni fog, újra első mesterével, Reinhard Goebellel lép fel a BFZ barokk együttese. Május 31-én, június 1-én és június 2-án Felix Mendelssohn-Bartholdy Hebridák-nyitányát, Robert Schumann a-moll csellóversenyét és Pjotr Csajkovszkij 6. („Patetikus”) szimfóniáját játssza a Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Leonidas Kavakos, csellón közreműködik: Gautier Capuçon. Leonidas Kavakos az a szólista, akit – ízléstől függetlenül – a Budapesti Fesztiválzenekar minden tagja százpontosnak tart.

A görög hegedűművész karmesterként is sikert sikerre halmoz; most erről az oldaláról is bemutatkozik a BFZ közönségének. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges ennek a hangversenynek. A francia Gautier Capuçon a cselló 21. századi nagykövete, akit az intuíció mozgat a zenében mindenekfelett. Virtuóz, kifejező, drámai erejű, mégis könnyed. A koncerten elhangzik Csajkovszkij utolsó befejezett szimfóniája, a 6. is. Máig rejtélyes halálát követően, amely kilenc nappal a darab premierje után következett be, egyre elterjedtebbé vált a nézet, hogy a drámai hangú mű valójában a szerző búcsúlevele volt.

Barokk dallamokban tobzódhatunk

A Zeneakadémián június 8-án és június 9-én ad barokk koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Reinhard Goebel, hegedűn közreműködik: Mirijam Contzen
Reinhard Goebel az a karmester, aki először vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesét, a hatása pedig máig érezhető. A régizenei ikon, aki a New York Times szerint „világítótoronyként emelkedik ki a középszerűség tengeréből”, most tér vissza először a BFZ barokk csapatához. A Zeneakadémián olasz, francia, német és a cseh barokk dallamokban tobzódhatunk Vivalditól Händelen át Telemannig.

Az Amadinda Ütőegyüttes Magyarországi ősbemutatója

1AmandA BMC-ben június 10-én az Amadinda Ütőegyüttessel ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Rácz Zoltán, fuvolán közreműködik: Jóföldi Anett, hegedűn közreműködik: Kádár István.

Az Amadinda Ütőegyüttes 2019 tavaszán töltötte be a 35. életévét, amit sok más mellett egy Budapesti Fesztiválzenekarral közös koncerttel ünnepel: a BMC-ben két versenymű hangzik el egy egzotikus francia nyitódarab és egy magyarországi Steve Reich-bemutató között. André Jolivet darabjában mintha egy ritka madár izgatott énekét hallgatnánk az őserdő kellős közepén; Lou Harrisont lenyűgözte az amerikai indiánok zenéje, sokat komponált gamelánegyütteseknek, aminek nyoma a most elhangzó, 1959-ben írt hegedűversenyében is fellelhető.

A koncert második felében a magyar közönség először hallhatja a minimálzene első mestere, Steve Reich 2005-ös kompozícióját. A szerzőre jellemző repetitív darabban a négy vibrafon ezüstös hangja három vonósnégyessel kapaszkodik össze, csillogásukat bőgőszerűen ellenpontozza a háttérből a két zongora.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.