Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Kőszegi történetek

Kőszegi történetek

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Beszélő városok sorozatot indított, melynek első kötete Kőszegi történetek címmel jelent meg. Szakmai körökben ugyanis erősödik az a felismerés, hogy a fenntarthatóság princípiumait a történelmi városok testesítik meg, mert ezek képesek megőrizni azt a meghittséget, ami az érzelmi és intellektuális flow élmény kiváltója és táplálója, és ami egyre kevésbé található meg a nagyvárosokban és megacitykben.

KoszegA könyv kőszegi sorsokról szól. A francia-magyar írónő, Kristóf Ágota, gyermekkorában és fiatal felnőttként töltött néhány évet Kőszegen, de ez az időszak az egész életét meghatározta – jó és rossz értelemben egyaránt. Svájcban érte a halál, de ragaszkodott ahhoz, hogy a hamvait a kőszegi temetőben helyezzék végső nyugalomra. Székely László apátplébános 14 évig vezette a városi gyülekezetet. Miután 1952-ben politikai okból el kellett mennie, még 38 évet élt másutt. Visszavágyott, Kőszegen temették el. Ugyanez volt a mártír Kiss János altábornagy, a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának parancsnoka, utolsó kívánsága is. Kőszegnek megtartó ereje van, a könyv egyik legfontosabb kérdése, miben rejlik ez?

Kőszeg különleges, unikális magyar épített kulturális örökség. A városháza 700 éve eredeti funkciójában működik, a szűk értelemben vett belvárosban a legmodernebb épület a századfordulón készült szecessziós Szemző-ház, amit a XIV. századi Öreg-bástya, más néven Zwinger közvetlen szomszédságában húztak fel …

A könyv megpróbálja rekonstruálni és értelmezni a különleges paloták, házak tulajdonosainak, lakóinak egyéni életútját, karrierjét, társadalmi presztízsét, kapcsolatait, gazdasági helyzetét, gondolkodásmódját, értékvilágát. Az életutak feltárásánál arra törekszik, hogy az egyéni cselekedetek és döntések érzékelhetők legyenek, ezért kontextusba állítja az élettörténeteket. Az egyéni sorsok helyhez kötődnek, de túl is mutatnak a lokalitáson.

A könyv szerzői: Bokányi Péter, Mizsei Zoltán, Mátay Mónika, Trádler Henrietta, Söptei Imre.
Kiadó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.