Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Vad erdők, vad bércek

Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában

Jó hír a természetfilmek szerelmeseinek, július 2-től látható az utóbbi évek kimagasló látványvilágú magyar természetfilmje: Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában, amely Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb alkotása. A film megkapta a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjat.

A filmet országszerte több mint 50 helyszínen vetítik, köztük a Cinema City és a Kultik teljes országos mozihálózatában. Budapesten a Corvin, Művész, Puskin, Tabán moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint a megyeszékhelyek art mozijaiban is bemutatják.

1Vad A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő film a díjnyertes alkotópáros munkáira jellemző lélegzetelállító képsorokon mutatja be az Északi-középhegység folyóvölgyeit, mély szurdokait, napfényben fürdő bérceit, ködbe vesző hegyoldalait és gazdag élővilágát. A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részletgazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilmben intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben tárul fel az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilága az avarszinttől a lombkoronáig.

A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotóinak munkáját a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, valamint a WWF Magyarország Nagyragadozó programjának munkatársai is segítették.

A mindössze néhány főből álló stáb a különleges képi világ megteremtéséhez a legmodernebb technikát ötvözte az állatvilágot legkevésbé zavaró természetfilmes módszerekkel, többek között egyedileg átalakított akciókamerákat és megtöbbszörözött hatótávolságú teleobjektíveket is alkalmaztak, a patak mélyétől a felhők feletti madártávlatig változatos nézőpontokból filmeztek, szuperlassított felvételekkel és gyorsított idejű, ún. „time-lapse” képsorokkal tették láthatóvá a természet emberi szem által kevésbé érzékelhető csodáit.

A film az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. Egyedi hangulatát ismét a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai erősítik, a narrátor Varga Gábor.

A nyári filmpremier után ősztől iskolák és oktatási intézmények részére kedvezményes csoportos vetítésekre is lesz lehetőség, amihez szervezési segítséget nyújt a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment.

A vetítési helyszínek teljes listája a http://www.pannonia-entertainment.hu oldalon olvasható.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.