Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny

Sofianetta Fesztivál – Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált, amelyen a kortárs magyar zene mellett az irodalom is helyet kap.

Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című operáját három évadon át játszották a Magyar Állami Operaházban mintegy 20 ezer néző előtt, míg Bogármese című balettzenéjét 250-nél is több alkalommal adták elő az elmúlt 16 évben. A most induló fesztivál célja, hogy bemutassa a fiatal zeneszerzőket és a társművészetek kimagasló egyéniségeit.

Tallér Zsófiának elkötelezett tanárként mindig kimagaslóan fontos volt, hogy az új generáció lehetőségekhez jusson, ezért a fesztivál keretein belül egy nemzetközi zeneszerzőverseny is helyet kap, a nyertes mű pedig megszólal a zárókoncerttel egybekötött díjátadón.

A fesztivál szervezői Mátyássy Szabolcs és Dobri Dániel zeneszerzők, Jókai Ági színművész, valamint Faltay Csaba producer, akik az összművészeti megközelítéssel biztosítják, hogy az esemény más és több legyen, mint egy hagyományos zenei rendezvény.

Az indén először megrendezett Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyre 40 jelentkező küldött pályaművet több mint 15 országból, így egy igazán izgalmas verseny várható. Színvonalas, nagyon változó szerzői attitűddel írott művek érkeztek, a kortárs zene számos stílusából a posztmoderntől, az ismét nagyon népszerű melodikus irányzatokon keresztül a filmzene ihletésű kompozíciókig.

A versenykiírás vonóskarra írott művekre szólt, így a nyertes művet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló vonószenekar fogja bemutatni április 15-én, a Zeneakadémián megrendezendő Sofianetta Fesztivál keretén belül.

Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny minden évben lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy a fiatal tehetségek bemutathassák a kreativitásukat és zenei tudásukat.

A zsűri tagjai:

Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a zsűri elnöke; Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző, karmester; Mátyássy Szabolcs zeneszerző, egyetemi adjunktus; Dobri Dániel zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

Sofianetta gálakoncert és a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny díjátadója

Április 15. 19.00

Zeneakadémia, Solti-terem

Mátyássy Szabolcs: Bipolar Etudes – 2. In the middle of the Swirl

Brandenburg Ádám: Tükör által homályosan…

Fekete Gyula: Divertimento – 1. Lépő és csárdás

Dobri Dániel: Lamento

Csengery Dániel: Concertino

Dobszay-Meskó Ilona: Musica impetuosa per archi

szünet

A Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabjának ősbemutatója

Tallér Zsófia: Concertino drammatico

A zeneművek között Tóth Krisztina versei hangzanak el.

Közreműködik: Rajk Judit (ének), Tóth Sára (fagott), Dobszay-Meskó Ilona (zongora), Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Dobszay Péter. Azt est házigazdái: Jókai Ági színművész és Zsoldos Dávid zenetörténész.

Kísérőrendezvények a Zeneakadémián április 15-én

14.30–16.30

Johanna című operafilm, beszélgetés az alkotókkal

17.00–18.00

Kerekasztal-beszélgetés

Tallér Zsófia nagy formátumú alkotó volt. A zeneszerzés mellett azonban fontos megemlíteni, hogy élete során végig érdeklődő maradt. A tanulás, tanítás, önfejlesztés mind a sajátjai voltak, épp így a családban való létezés, a gyereknevelés és ezek összessége. Valamit tudott, sok mindent megfejtett és jól csinált. Érdemes ezeken elgondolkodva arra a titokra rájönni (vagy legalább megkísérelni), hogy mitől tudott ilyen önazonosan létezni. Hogy van ez másoknál?  A kerekasztal-beszélgetés során három különböző, szintén nagy formátumú nő mesél saját élettörténetéről, arról, náluk ezek a kérdések miként merültek fel, mi az ő receptjük az első alkalommal megrendezendő Tallér Zsófia Nemzetközi Fesztivál és Zeneszerző verseny alkalmából.

A beszélgetés résztvevői: Tóth Krisztina író, költő; Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár; Petrovics Eszter rendező

A beszélgetést vezetik: Jókai Ági színművész és Zsoldos Dávid zenetörténész.

Ha valaki már előzetesen meg szeretné hallgatni a műveket, megteheti az április 14-én Székesfehérvárott tartandó, Kérdezd a zeneszerzőt! című koncerten.

Program

Kérdezd a zeneszerzőt!

Április 14. 19.00

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Székháza (8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 59.)

Interaktív koncertélmény, amelyen ezúttal Tallér Zsófia és tanítványainak darabjai lesznek hallhatók. A közönség Dobri Dániel zeneszerzőt kérdezheti, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárszenei vezetőjét, ő pedig szívesen válaszol a neki feltett kérdésekre mesteréről, annak tanítványairól, zenedramaturgiáról, színpadi zenéről egyaránt. Az est során hallható lesz az első alkalommal megrendezett Tallér Zsófia Zeneszerzőverseny nyertes pályaműve is.

Mátyássy Szabolcs: Bipolar Etudes – 2. In the middle of the Swirl

Brandenburg Ádám: Tükör által homályosan…

Fekete Gyula: Divertimento – 1. Lépő és csárdás

Dobri Dániel: Lamento

Csengery Dániel: Concertino

Dobszay-Meskó Ilona: Musica impetuosa per archi

szünet

A Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabjának ősbemutatója

Tallér Zsófia: Concertino drammatico

Közreműködik: Rajk Judit (ének), Tóth Sára (fagott), Dobszay-Meskó Ilona (zongora), Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Dobszay Péter. Házigazda: Dobri Dániel.

A Sofianetta Fesztivál szervezői: Dobri Dániel, Faltay Csaba, Jókai Ági, Mátyássy Szabolcs

Együttműködő partnerek: Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Zeneakadémia, Papageno, Twelvetones, KultúRecept