Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Monet-tól Matisse-ig

A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig című dokumentumfilmmel folytatódik ősszel a Pannonia Entertainment forgalmazta Exhibition on Screen képzőművészeti és kultúrtörténeti dokumentumfilm-sorozat.

A film a londoni Royal Academy of Arts nagyszabású, igen sikeres kiállítása nyomán készült „virtuális tárlatvezetés”.

A kert a modern festészet fontos témája, ihlető forrása. Szippantson egy nagyot a virágillatból, gyönyörködjék a színkavalkádban, meneküljön egy földön túli világba!

A londoni Royal Academy of Arts 2016-os kiállítása mintegy 120 remekmű segítségével mutatja be e közkedvelt motívum szerepét, alakváltozásait az 1860-as évektől az 1920-as évekig, az impresszionizmustól az avantgárdig.

Vitathatatlan, hogy a korszak alkotói közül Claude Monet volt a téma legnagyobb festője, de az fontos szerepet kapott Van Gogh, Bonnard, Pissarro, Klimt, Nolde vagy akár Matisse és Kandinszkij művészetében is.

Az Exhibiton on Screen tárlatot bemutató filmje révén megismerkedhetünk mind az alkotásokkal, mind a műveket ihlető kertekkel, így Monet giverny-i kertjével is.

A kiállítás egyik szenzációja a mester 13 méter hosszú Agapanthus-triptichonja. A nílusi vízililiomokat ábrázoló panorámaképet az idős mester 1915-től 1926-ig, haláláig festette, a mű személyes válasza volt a háború tragédiájára. Az 1950-ben szétdarabolt és részletekben értékesített mű újraegyesítése a tárlat megkoronázása. Ma a párizsi Tuilleriák kertjében álló Orangerie-ben látható.

A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig angol dokumentumfilm, magyar felirattal vetítik.

Rendező: David Bickerstaff. Szereplők: David Bickerstaff.
Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment

Korhatár: 12 év.