Search
hétfő 15 július 2024
  • :
  • :

Sokszínű programkínálat a Hagyományok Házában

Új évad, régi lendület 

Az új évadban is izgalmas programokkal várja látogatóit a Hagyományok Háza. Az előző évekhez hasonlóan 2024/2025-ös évadban a produkciókból szabadon összeállítható egy à la carte „bérlet”, az idei évben a kedvezmény viszont nemcsak a Magyar Állami Népi Együttes által meghirdetett összes programra, hanem a Hagyományok Háza megjelölt gyerekprogramjaira és egyéb folkeseményeire is igénybe vehető. A kedvezmény 3, 4 vagy több különböző előadásra szól és tetszőleges számú jegyre érvényes.

Összesen 24 előadásból válogathatunk, úgy, mint a Magyar Állami Népi Együttes nagy ívű zenei tablója, a Nagyvárosi Vándorok,

a népszerű Kodály-műveket felidéző Tánckánon,

a történeti távlatokat nyitó Kolozsvári piactéren,

a női princípiumot a figyelem középpontjába állító Hajnali hold,

az idén bemutatott Esti dal,

vagy a megújult Édeskeserű.

Ebből az évadból sem maradhatnak ki Paár Julcsi nagy sikerű gyerekelőadásai, de folytatódnak a Hagyományok Háza népszerű előadás-sorozatai, a Fókuszban a koreográfusok és a Mesterek és tanítványok is. Emellett idén is találkozhatunk a határon túli hivatásos magyar néptáncegyütteseknek lehetőséget adó Határtalan táncfőváros programmal is.

Magyar Állami Népi Együttes fontosnak tartja, hogy a táncos előadások mellett a zenekar is szerepet kapjon, ezért a 2024 őszi/2025 tavaszi évadban Zenészportrék címmel indítanak új sorozatot. „A februári előadásokon a fúvós hangszerek kerülnek előtérbe, két kiváló zenészünk, Gera Attila és Margetán Máté muzsikálnak majd. Persze itt is lesz tánc, hiszen azon a zenék, amelyeket ezek a művészek a magukénak éreznek, döntő módon funkcionális zenék. Az előadást két fiatal „államis” alkotó, Farkas Máté és Darabos Péter koreografálja és rendezi” – mondta el Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

Az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel bemutató együttes 2024-ben is változatlan mottóval, a folyamatos megújulást szem előtt tartva alakítja repertoárját, ugyanakkor fontosnak látja, hogy állandóan változó világunkban a stabilitást képviselje. „Ez a stabilitás a mi hagyományos népművészetünk. Hiába használjuk a legmodernebb technikai eszközöket, nekünk mindig a tudásunkat és hitvallásunkat megalapozó hagyományos kultúra lesz a legfontosabb. A Magyar Állami Népi Együttes feladata, hogy bemutassa a Kárpát-medence gazdag és színes népművészetét, akár az anyaország, akár a Kárpát-medence, akár a nagyvilág számára. Nekünk ezt a folytonosságot kell megmutatni, de mindig az állandóságba kapaszkodva” – hangsúlyozta Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

Az együttes két új izgalmas bemutatóval is készül: „Az egyik döntő módon fiatal alkotóinkhoz köthető, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ifjú koreográfusaink, táncosaink minél több lehetőséghez jussanak. Másik bemutatónkon pedig a tervek szerint egy más műfajból érkező ifjú, elismert alkotóval dolgozunk majd együtt, hogy ki is ő, az legyen meglepetés” – emelte ki Mihályi Gábor, majd hozzátette, 2025-ben 25 éves jubileumát ünneplő Naplegenda színpadra állítását is tervezik.

További információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/8661