Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

EURÓPA ZÖLD VÁROSA DÍJ – 2022

Európa Zöld Városa Díj

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tagja az Európai Faiskolák Szövetségének .( ENA = European Nurserystock Association,) Mint ENA tagok, csatlakoztak a ”Több Zöld Várost Európának” című nemzetközi EU kampányhoz, melynek célja, hogy megismertesse a politikusokat, várostervezőket, önkormányzatokat, ingatlanfejlesztőket, és más kapcsolódó szakembereket a város-zöldítés fontosságával.

A verseny a “Több zöld várost Európának” elnevezésű kampány keretében 2021-ban kezdődött. A háromtagú szakmai zsűri a pályázatokat nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte.

Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon augusztus 30-án került sor az Európa Zöld Városa Díj ünnepélyes díjátadójára.

A benyújtott pályázatok közül a győztes Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért. A terv az Objektív Tájépítész Iroda Kft munkája.

A zsűri bírálatában kiemelte, hogy a park nyugodt és komfortos környezetet biztosít, inspirálóan hat a lakókörnyezetében élő emberekre, követendő példát mutat a növényzet sokfélesége terén, valamint a felhasznált termékek és anyagok összhangja is mintaként szolgál. A park hozzájárul a látogatók jóllétéhez. A kerületi lakók számára új, az integrált tervezés szempontjainak megfelelő, a lakosság több generációjának rekreációs igényét kielégítő új közpark valósult meg, biztosítva benne az okos város szolgáltatásokat.

Második helyezett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott.

Harmadik helyen végzett Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt 5 évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.