Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Anima Musicae új évad

Anima Musicae új évada 

Az ismert megszorítások ellenére az Anima Musicae meghirdette a 2022/23-as évadát. A 12 éves múltra visszatekintő együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, a zenészek mégis bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat az új évadban is meg tudják rendezni. Ennek érdekében arra kérik közönségüket, lehetőleg mihamarabb váltsák meg bérleteiket, hogy a reményeik szerint telt házas jegyeladással biztosítsák a koncertek megtartását. 

Kérésük elsősorban a Zeneakadémián rendezendő Grandioso bérlet estjeire vonatkozik, melynek keretében világhírű hegedűművészek – Giovanni Guzzo, Sebastian Bohren és Tedi Papavrami – állnak a zenekar élére gondosan összeállított izgalmas műsorokkal.

Az Anima Musicænek alapítása óta otthont nyújtó Óbudai Társaskör a kialakult gazdasági helyzetben sem hagyta magára az együttest: támogatásuknak köszönhetően a Capriccioso bérlet előadásai az eredeti helyszínről, a Budapest Music Centerből az Óbudai Társaskörbe költöznek, ahol kiemelten a 20. századi zene ritkán hallható kiváló alkotásai csendülnek fel Korcsolán Orsolya hegedűművész és Massimo Mercelli fuvolaművész szólójátékával.

Az Anima Musicae vendégkoncertmester sorozatot is tervez Animato bérletként a patinás Nádor Teremben, ahol kiváló művészek – Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, Kállai Ernő, az Operaház koncertmestere, Stuller Gyula, a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, valamint Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere – megismerésével, játékmódjuk elsajátításával visznek új színt a hazai koncertélet vérkeringésébe.

Egyéb koncertek

A saját szervezésű évad mellett természetesen rengeteg egyéb felkérése, megjelenése lesz az együttesnek. A közeljövőben három fontos Fesztiválon is közreműködik a zenekar. A II. Óbudai Hang-Mű-Hely keretében Rohmann Ditta művésznővel, az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjén a Kelemen-Kokas házaspárral lép fel. A Szent Gellért Fesztivál rezidens együtteseként az Anima Musicae három koncert keretében olyan neves művészekkel lép fel, mint Bogányi Gergely, Würtz Klára, Anastasia Churakova vagy éppen Yoon Kuk Lee.

Külföldi vendégszereplések során többek között novemberben Milánó és Torino városaiban Balázs Jánossal és Takács-Nagy Gáborral muzsikálnak együtt, valamint május hónapban spanyolországi turné várja az együttest.

Folytatódik az eddig kialakult együttműködési rendszer a Filharmónia Magyarországgal, melynek keretében ismét több ezer gyermekhez juttatják el a minőségi komolyzenét. Ifjúsági programjaikat ebben az évben első sorban Tolna, Baranya és Somogy megyékben tervezik, de természetesen Budapest és vonzáskörzetében is lesznek gyerekelőadásaik.

Az Anima Musicae az egész ország területén fontosnak tartja a minőségi magas kultúra jelenlétét, éppen ezért kivételesen sok gondot fordítanak a vidéki szerepvállalásra – ennek is köszönhető a „Sülysápért emlékérem” 2022-es kitüntetése -, így számos, elsősorban Tápió-menti kisebb települések mellett Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel közösen egy hat állomásból álló koncertturnét adnak az ország nagyobb vidéki városaiban.

A zenekar továbbá megtartja három tradicionális koncertjét is, mely minden évben megrendezésre kerül, a zenekar Con Anima Baráti Körének tartott karácsonyi koncert és a minden év június 20-án tartandó születésnapi koncert mellett a kortárs misszió is folytatódik Für Anima címen, mely koncerten mindig csak olyan kompozíció hangzik el, melyet a Zene Lelkéről elnevezett együttesnek komponáltak.

Az Anima Musicae új évadát a közönsége segítheti azzal, ha bérleteiket mihamarább megváltják.  

Bővebb információ a Papageno különszámában, online formában: https://papageno.hu/magazin/2022/07/evadot-hirdetett-az-anima-musicae-lapozz-bele-a-papageno-uj-kulonszamaba/

Az együttes honlapján:
https://www.animamusicae.hu

Bérletvásárlás – Zeneakadémia Nagyterem: https://www.jegy.hu/seasonticket/buy/225/7

Bérletvásárlás – Óbudai Társaskör
https://www.animamusicae.hu/capriccioso-2022

Bérletvásárlás – Nádor Terem: https://www.jegy.hu/program/animato-berlet-4-eloadasra-vendeg-koncertmester-sorozat-a-nador-teremben-136756/841939

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.