Search
szerda 8 május 2024
  • :
  • :

Orosz Zenei Fesztivál

A 150 éve született későromantikus komponista, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjét helyezik fókuszba az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztiválon október 6 – 11 között. 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három városban jelentkezik a fesztivál programja: a nyitókoncertre a Tihanyi Bencés Apátságban kerül sor, Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia Nagyterme és Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központ fogadja a zeneszerető közönséget.

A programsorozat fellépő művészei: Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, Anton Shaburov kamester és a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

Szkrjabin már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései eufórikus, expresszionista stílusig. Az orosz szerzőt egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben saját teremtő erejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni, mellyel az emberiség megmentését és felemelését tűzte ki célul és nevezte meg ars poeticájának. Bár hasonló célokra a fesztivál nem vállalkozhat, de reméljük, hogy a programsorozat végén emelkedettebb lelkiállapotba kerülhet a közönség, ezzel is közelebb jutva a fájóan fiatalon elhunyt alkotó által megálmodott célokhoz – mondta Szabó Marcell művészeti vezető.

A zenekari nyitókoncerten Szkrjabin második szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve „Prometheus” című szimfonikus költeménye a kései korszakát.

Programok

Október 6-án: SZKRJABIN MISZTIKUS VILÁGA – KIÁLLÍTÁS BUDAPEST(All Day) Orosz Kulturális Központ

Október 7-én: MESÉL A KEREK ERDŐ TIHANY11:00 Tihany, Látogatóközpont

Október 8-án: SZKRJABIN KÉT ARCA – SZKRJABIN 150 TIHANY19:30 Tihanyi Apátság

Október 9-én: MESÉL A KEREK ERDŐ BUDAPEST11:00 Szerb Színház

Október 10-én: SZKRJABIN KÉT ARCA – SZKRJABIN 150 BUDAPEST19:00 Zeneakadémia

Október 11-én: LÍRA ÉS MISZTIKA DEBRECEN19:00 Kölcsey Központ

Természetesen idén is gondolnak a fiatalokra: gyerekműsor színesíti és könnyíti a fesztivál romantikus és misztikus hangulatát.

Az Orosz Zenei Fesztivál előadásaira belépőjegyek az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint az ozf.jegy.hu weboldalon válthatók.

A pontos műsorokért és hírekért figyeljék a Facebook-oldalukat és a weboldalt.

Szabó Marcell az OZF művészeti vezetője

2012-ben diplomázott Nádor György és Kemenes András növendékeként.

2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt választotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. Szintén 2015-ben Junior Prima Díjat, majd 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban Fischer Annie-ösztöndíjat nyert zongoraművész az elmúlt években számos nemzetközi versenyen is sikert aratott. 2014-ben a szegedi 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen 1. díjat, kortárs zenei és zenekari különdíjat, a 33. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen Madridban 3. díjat, a 16. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyen Párizsban 1. díjat és különdíjat nyert.

2017 februárjában tartotta debütálását a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol Rachmaninov 2. zongoraversenyét adta elő. Egy hónappal később beválasztották a New York Concert Artist nemzetközi zongoraverseny New York-i elődöntőjébe, ahová több mint 160 zongorista közül került be a legjobb kilencbe.

2018-ban elindította az Orosz Zenei Fesztivált, melynek művészeti vezetője. 2019-ben Cziffra Fesztivál Tehetség-díjban részesült. Az utóbbi évben olyan helyeken adott hangversenyt, mint az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Konzerthaus, a birminghami Town Hall, a hamburgi Elbphilharmonie és a drezdai Musikfestspiele.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.