Search
szerda 19 június 2024
  • :
  • :

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

November 4-6. között ismét gitárzene tölti be a Zeneakadémiát: napközben nyilvános mesterkurzusok, este pedig koncertek várják az érdeklődőket. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén is a gitárzene nagyjait hozza el Budapestre. A nemzetközi hírű fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre 9 évvel ezelőtt, idén A gitár színei mottót kapta a hiánypótló programsorozat.

A hazai közönség egyik kedvence, a Grammy-díjas David Russell, brit gitárművész érkezik a fesztiválra, ad szólókoncertet és tart mesterkurzust, valamint megismerhetjük a szintén nemzetközi hírű horvát születésű Zoran Dukic különösen érzékeny és színes gitárjátékát. A Montenegrin Gitárduó koncertje a gitárt, mint kamarahangszert helyezi fókuszba maradandó zenei élményekkel ajándékozva meg közönséget Bach és Piazzolla műveiből álló műsorával.

David Russell a londoni királyi Zeneakadémia tanára, világhírű gitárművész 2019-ben már telt házas koncertet adott a fesztiválon, ő tér most vissza ismét egy szólókoncerttel és persze az elmaradhatatlan mesterkurzusokkal. Számos elismerése és díja közül kiemelésre méltó a Grammy-díj, amit, mint legjobb klasszikuszenei szólista kapott Aire Latino című lemezével. Russell számos egyetem díszdoktora, 2018-ban pedig ünnepélyes keretek között bekerült a Guitar Foundation of America Hall of Fame – hírességek csarnokába. Egy legenda érkezik Magyarországra!

Zoran Dukic gitárjátékának egyedülálló kifejezőereje és híres költőiségét is megismerheti a hazai közönség a fesztiválon. A zágrábi születésű Dukic az egyetlen gitárművész, aki megnyerte mindkét „Andrés Segovia” versenyt, Granadában és Palma de Mallorcán, valamint az „F. Sor”, az „M. Ponce”, a „M. de Falla”, a „F. Tárrega” és még számos egyéb művésznek szentelt versenyt. A versenyeredmények mellett különlegesen érzékeny játéka indította el világszintű karrierjét, számos egyetemen tanít és mára az egyik legkiválóbb gitárművésznek tartják a világon.

„Először egy német koncertturnémon hallottam még sok évtizede Zoran Dukicról. Mondták, hogy van itt egy „őrült” horvát a kölni egyetemen, aki előbb megy be gyakorolni, mint ahogy a portás kinyitná az intézményt, így inkább saját kulcsot adtak neki! Aztán hallottuk, hogy sorra nyerte a versenyeket. Az első koncerten, amit hallottam tőle, leesett az állam, csodálatosan játszik! Nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat és novemberben fellép a fesztiválon” (Eötvös József)

A fesztivál egyik különleges fénypontja lesz a Montenegrin Gitárduó – Goran Krivokapić és Danijel Cerović –, akik együtt még nem jártak Budapesten. A duót gyakran hívják meg a világ tekintélyes nemzetközi színpadjaira, hogy hangversenyeket adjanak, előadásokat és mesterkurzusokat tartsanak, két gitárra írt versenyműveket adjanak elő, és fontos versenyeken zsűrizzenek. Budapestre különleges műsorral érkeznek: Bach 6. Angol szvitjével és Piazzola műveivel.

„A gitárduó önmagában azért érdekes, mert olyan művek szólalhatnak meg így gitáron, amik szólóban nem tudnak ezen a hangszeren. Például Bach összes Angol szvitje, amit gondolom, nem sokan hallottak még gitáron, pedig azért is nagyon izgalmas, mert a gitár hangja nagyon közel áll a csembaló hangjához, amin ezt a művet már könnyebb elképzelni, viszont a gitáron valós dinamikai eszközökkel lehet alátámasztani a zenét. Itt, a fesztiválon az egyik Angol szvit meg fog szólalni két gitárra átírva két olyan művész előadásában, akik két lemezt is készítettek az Angol szvitekből. A zenekritikusok (nemcsak a gitár-, hanem az általában vett zenekritikusok is) a legnagyobb elismeréssel beszélnek Goran Krivokapic és Danijel Cerovic, a Montenegrin gitárduó felvételéről.” (Eötvös József)

A művészek napközben mesterkurzust tartnak, az esti koncerteket pedig a Zeneakadémia nagytermében, illetve a Solti termében rendezik meg.

A részletekről és jegyekről a fesztivál weboldalán lehet tájékozódni: https://budapestguitar.com/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.